Hemma från Tyskland
Då var man hemma från Düsseldorf, Tyskland. Jag anlände igår vid 9 med tåget till Jörn.
Flygresan gick fint och incheckning, säkerhetskontroll osv gick bara fint. Hade inte väntat mig annat men ändå. Düsseldorf flygplats var enkel i jämförelse med Arlanda alltså. Jag köper hellre den tyska logiken än den svenska i vissa fall. Lyckligtvis har jag aldrig upplevt Frankfurts flygplats som ska vara Europas största. Även dagen i Stockholm var trevlig. Gick runt på stan, handlade lite och köpte en ny telefon. Resan med natttåget gick också bara bra. Fann trevligt folk att prata med så resan gick snabbt. (eller dom fann mig delvis.) Blev även några timmars sömn.
Det har verkligen varit en suverän månad. Vädret har varit hur bra som helst, klassen var en toppenklass och lärandet har varit bra. Har lärt mig en hel del nya uttryck, begrepp och ord som jag inte kunde tidigare. Som sagt, att vara på plats är oftast det bästa. Att sitta i klassrummet i Svenska Handelskammarens lokaler i Düsseldorf och sen vips, ut på stan och öva sina kunskaper. T.ex vägbeskrivning, beställa mat och ja allt vad man kan göra. Umgås med tyska vänner och öva sin konversationstyska eller vardagsspråket, jag vet inte vad som låter bäst. Umgangssprache låter helt enkelt mycket bättre.
Sen har jag fått en bättre förståelse för den tyska grammatiken och lärt mig lite nya begrepp och undantag där. Har äntligen fattat varför man ”är dött” i tyskan och inte att man ”har dött”. Det var så enkelt som att även det är ett rörelseverb, vilket delas in i tre olika kategorier. 1. Platsbyte (Ortswechsel) t.ex gehen , 2. Situationswechsel (Situationsförändringar), t.ex sterben – ist gestorben och 3. Då en förändring sker, något händer, t.ex ist geschehen eller ist passiert.
Sen är de många andra intressanta småsaker jag snappat upp förstås. Sen möter man ju ord då och då som inte finns i svenskan respektive saknas i tyskan.
Ett enkelt konkret är vardagar, dvs måndag – fredag. I tyskan finns Werktage (arbetsdagar) som är måndag – lördag, eller wochentage (veckodagar) som är mån – söndag. Sen däremot ordet vardag, det finns. Hur är din vardag? Wie ist dein Alltag? Så det är ju lite lustigt då man i svenskan är så van att prata om helgen och vardagarna.
Sen finns många fler exempel också förstås på ord som saknas.
Hemma i Arvidsjaur har jag ju förstås i princip alltid möjlighet att förbättra språket, men att vara omgiven av det därnere, de gjorde nog susen. Sen så är det förstås alltid nyttigt att vandra runt i affärer och lära sig lite livsmedel t.ex, eller elektroniska apparater och ja, allmänt saker och ting som man omges av dagligen i olika butiker.
Jag vill definitivt åka tillbaka fler gånger, se andra städer också förstås. Nu var jag bara i NRW (Nordrhein Westfalen) men att besöka förbundsland som Hamburg, Bremen, Berlin, Sachsen, Niedersachsen, Bayern, Frankenland, Schwabenland och Hessen osv hade inte varit så tokigt.
Men livet är fullt av möjligheter.
Men såja, bara att vänja sig tillbaka till Sverige igen. Temperaturen var ingen succé. Då jag kom till Jörn skiljde det 21 grader från det jag for från Düsseldorf. Aningen för mycket. Men är det Altweibersommer i Tyskland och höst i Sverige. Något ord för Altweibersommer har vi nog inte, men det är i alla fall en varm sensommar.
Sen att kolla på svensk tv var lite lustigt. 5 veckor är inte mycket egentligen, men ändå hinner man ju vänja sig vid mycket. Priser, miljön, att ständigt höra språket, artigheten m.m.
Att fråga om vägbeskrivningar i Stockholm blev lite galet. Är så van att säga t.ex
Entschulding, können Sie mir bitte sagen, wie komme ich zu der Bank? (Ursäkta, kan ni säga mig, hur kommer jag till banken?
Vilket ledde till att det även blev, Ursäkta kan ni säga mig hur jag kommer till Siba (I de här fallet).
Sen i allmänhet hann man ju vänja sig vid att alltid tilltala folk artigt med Ni. I Sverige är vi ju rätt duktiga på att Du:a. Sen att många av oss norröver t.ex ”far till du” kontra ”t.ex - går till dig”, det är kanske en viss överdrift (?).
Det misstaget gjorde jag då och då också, men att skriva Substantiv med stor Bokstav. Det ser lite Konstigt ut i Svenskan, men i Tyskan är det Normalt. Så ja, nu lär man väl lyckas med sådana misstag igen.