Vistelse i Skåne, Halland och Danmark samt passerat störredelen av Sverige

Nu så ska jag berätta lite om den oerhört trevliga semesterperioden jag hade i södra Sverige. De började torsdagen 5e augusti 18.47 i Jörn. Tåget kom, förväntansfull och glad över att tåget var i tid hoppade jag in. Hittade snabbt trevligt sällskap i restaurangvagnen – 3 Arvidsjaurkillar som var påväg ner mot Sonisphere i Stockholm. (Rockfestival), bra beskrivning (?)

Väl i tid innan tåget från Stockholm central avgick stod man där, tittade utöver spåren, mot de väntande resenärerna och in mot T-centralen, så härligt. 8.21 kom tåget som skulle ta mig ner till de sydligaste landskapet i Sverige, skåne. Så med X2000 i full fart åker jag ner till Hässleholm.

 


Efter bara 15-20 minuters försening så anländer jag i Hässleholm. Solen skiner, fåglarna kvittrar och folk springer som yra höns för att hinna med anslutande tåg vidare mot Kristinstad, Ystad och alla möjliga ställen efter östkusten. Jag möter Niklas, vi drar till Ängelholm, käkar på mc donalds, drar till Vejbystrand och sen är festen igång. Födelsedagsfest för SB och MG som fyllt och fyller 18 år. En oerhört trevlig fredag med många skratt och härliga minnen!

Lördag, avgång under eftermiddagen med buss till Ängelholm, sen tåg direkt till Köpenhamn C. Så då passerade man vackra ställen och många fina städer och mindre orter. Malmö, Landskrona och Lund var väl de större orterna så det är ju spännande. Sen var de ju första gången man färdades över Öresundsbron, dock järnvägsdelen men i alla fall.

 


Väl i Köpenhamn möts vi av en full perrong med folk som ska åt alla möjliga håll och kanter. Sen följer ett par timmars sightseeing i huvudstaden med sevärdheter som Christiania, Ströget och ett flertal olika monument och promenader längst hamnkanten med vackra båtar och byggnader som vyer. Både Stockholm och Köpenhamn är underbart på många sätt och vis, men ändå så olika. Men kul att ha sett i alla fall två huvudstäder av Norden. En dag åker man väl till Helsingfors och Oslo också. Reykjavik klarar jag mig utan än så länge om jag ska vara helt ärlig.


Övernattning på båten och somna till musiken som de så partyglada folket spelade på andra sidan vattnet. Så det var rätt mysigt ändå. En slags partystämning men ändå vaggas in i sömnen.

 

 

Vaknar ett par sjömil från Helsingborg. Eller okej, en bit i alla fall. Jag är inte så vass på avstånd på vatten, föredrar väg. Men hur som helst, en liten stund från Helsingborg om man pratar lite mer luddiga begrepp om tid.

Hur som helst, vi ankommer till Vejbystrand. Drar ut med bilen och checkar in Båstad och andra spännande ställen. Sen följer dagarna vidare med turer till andra ställen runtom i Skåne. Ängelholm, Helsingborg, Klippan, Forslöv och även ett besök i det danska Helsingör. Med färja Helsingborg – Helsingör. 60 kr t/r, 20 minuters resa, 4 km. Det kan man kalla nära och billigt till utlandet.

 

Vidare blir de även lite vistelser i nästa landskap – Halland. Vi besöker och raggar i Laholm och Halmstad, vi är in i Byn, vi passerar över Lagan och Fylleån också bland annat. Vi gör även ett besök i Tylöstad. En förort till Halmstad, fullt av rika knösar och oerhört dyra och vackra hus. I övrigt krogbesök i Ängelholm stad, lite restaurangbesök runtom i Nordvästra Skåne, café och Restaurangbesök i Danmark och många fler spännande saker.

 

 

 

I övrigt så… vad kan vi konstatera och lära oss av en sån här resa? Ja, för det första så är det en oerhöert rolig upplevelse! Hälsa på en kompis 1400-1500 km härifrån är helt enkelt hur kul som helst. Sen kan vi också konstatera att Skånes alla stenkyrkor är oerhört vackra.


Att Nordvästra Skåne dvs 10 stycken kommuner (Båstad, Ängelholm, Bjuv, Åstorp, Örkelljunga, Klippan, Helsingborg, Höganäs, Svalöv och Landskronas) yta motsvarar knappt halva Arvidsjaurs kommun. Det är lite häftigt ändå. Vi kanske inte har så liten kommun trots allt. Däremot är den definitivt glesbyggd. Om Arvidsjaur kommun skulle vara lika tätbefolkad som Nordvästra Skåne skulle vi alltså ha ca 650 000 – 700 000 invånare.
Nordvästra Skåne har 24 golfbanor, Arvidsjaur har 1.

Nordvästra Skåne har 9 sjöar, Arvidsjaur har 4000. Så nog är det lite skillnad mellan norr och söder på många sätt och vis och de här var bara en del skillnader och för att inte tala om avstånden. Arvidsjaur har 12 mil till närmsta stad, var du än befinner dig inom Nordvästra Skåne är det aldrig längre än 2-5 mil till närmsta stad.

 

 

 


RSS 2.0