En eftermiddag i Tjappsåive

Här kommer en återblick från det intressanta besök vi gjorde hos Michael & Heike som driver Burning snow huskycamp i Tjappsåive.


Michael & Heike samt två av deras 21 hundar.


Deras vackra hus i Tjappsåive.


Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, men jag tror inte ens två tusen ord kan säga hur fina hundar de hade.


Nu förstår ni vad som menas med förra texten va?


Här kommer även en bild på ett av de finare vindskydden i Arvidsjaur kommun.


För mer information, besök gärna deras hemsida http://www.burning-snow.com/

Filminspelning

Det här blev resultatet då vi var och fiskade i måndags, filmade och fotograferade med Natursafaris guide.


Erika prövar lyckan

Även rödingar har sin charm.
En rödinghane som visar sin charm


Harren har hamnat högt hemifrån


Plask plask, vad döljer sig här?


Turistbyråchef extraknäcker som fiskeproffs


När man får oväntat besök


Visst blir man lite sugen?



För mer information om guidade fisketurer m.m http://natursafari.se/




Ännu inget internet i lägenheten

Så rubriken innebär lite kort sagt att det blir ganska sällan jag uppdaterar bloggen. Kanske är lite synd för då tappar man ju läsare, folk som inte ids kolla till slut för att det uppdateras så sällan.
Idag skriver jag mer bara för att skriva, har väl inte så mycket speciellt att skriva. Jag ska upp till Arvidsjaur idag. Far idag mest för nöjet, då slipper jag se Idol själv ikväll. Så det finns ju fördelar med allt.

 

Dessa dagar sen i måndags har jag bara varit i Järvträsk och tagit det riktigt lugnt. Men åter på måndag så väntar jobbet på Turistbyrån. Ska vara i Arvidsjaur eventuellt till på lördag, får se om det händer något roligt som gör att man stannar till dess eller om man kommer hem imorgon, det är ännu inte klart. Sen då blir man i Järvträsk till söndag och sen åker man upp till lägenheten igen då.


Nej det här får ta och bli ett kort och koncist inlägg för nu ska jag ta och göra hamburgare och sen så gå en liten promenad och sen bär det av till Arvidsjaur, ska bara packa lite kläder också.
Kändes som lite ovärt skrivande, men då vet då mina kära läsare i alla fall vad jag har för tankar för de närmaste dagarna.

 

 


Turism

Jag hoppas att jag kan sätta turism som ämne här i bloggen. Det är otroligt vad jag gillar det och tänk hur mycket mer jag hade gillat det om jag hade varit där under sommarperioden. Fast jag trivs lika bra som det är nu, man är inte upp över öronen med arbete men inte heller nere i tristess.



Som många säkert vet så pratar jag om min informella praktik på turistbyrån. På måndag kanske man kan vända på det hela. Det är vad jag hoppas i alla fall. Bara det inte är datakrångel på Arbetsförmedlingen så ska nog de mesta vara löst.
Men iallafall, varför trivs jag så bra då? Redan för en vecka sen då vi var i Luleå och lyssnade på föredraget om Swedish Lapland och vad vi som destinationer kan göra så insåg jag hur mycket jag skulle gilla yrket. Men det var väl egentligen i våras då vi läste Fritidsturism på BF som jag insåg de från första början.
Jag har alltid vetat att jag vill jobba med människor men kanske aldrig riktigt vetat på vilket sätt. Jag har alltid trott det var inom omsorgen, vård, barn, handikapp osv osv. Men vem vet, kanske var det inom Turism? Kanske inte är rätt, men för stunden är de det.


För att inte komma bort från ämnet återgår jag dit igen. Varför trivs jag? Kollegorna, miljön, kunderna och framförallt arbetsuppgifterna. I veckan har jag bl.a ringt runt åt företag och hört ifall det är några ändringar gentemot den förra vinterbroschyren Arvidsjaur Turistbyrå gav ut, om vad som händer i Ajaur, om vad olika företag erbjuder osv. Det gillade jag starkt. Ringa runt och säga "Hej mitt namn är Pär Hedlund, jag ringer från Arvidsjaur turistbyrå angående... bla bla bla.. " Sen är det ju alltid härligt att träna språk. Så ibland blev det ”Hello, my name is Pär Hedlund and I’m calling from the Touristinformation regarding…” och ibland Hallo, ich heiße Pär Hedlund, ich rufe von der Tuouristenbüro an bezüglich…”
Hehe, så det är en av sakerna jag gjort. Annars så har jag skrivit om andra aktiviteter, betjänat kunder, varit till Luleå (Kallax) flygplats med två tyskar i ärende av Laponia och ja.. annars är det väl inte så mycket mer jag gjort.

 

Idag ska jag till Piteå, blir även att fara till Öjebyn och hälsa på folk där. Så att det blir ju trevligt ju. Stannar i Piteå tills imorgon och åker förmodligen direkt till Arvidsjaur, vi får se hur det blir. Är lite osäkert än, men ska ta reda på ett svar så småningom. Ifall jag inte kommer hem till Järvträsk imorgon så lär de nog dröja ett tag innan jag uppdaterar. Jag har ännu inget internet i lägenheten så..
Jo förresten, som arvidsjaurbo trivs jag bra, riktigt bra! Är synd att det inte var förra året jag bodde i Arvidsjaur, fast på sätt och vis kanske ändå lika bra. Bussresorna var också trevliga, så dom saknas.

Igår på turistbyrån bloggade vi efter att ha tagit ett kort på datorn, eller printscreenat då klockan var 09.09 och haft uppe som kalendern så man såg att det var 9/9-09 också.
9/9 -09 blir ju för många ett datum att minnas.

 

 


Swedish Lappland och flytt :)


Jahapp, jag har ju då som sagt varit i Luleå torsdag och störredelen av fredag.
Kom till Arvidsjaur kring halv sju på fredagkväll. Det har varit en spännande vistelse men samtidigt lite halvseg. Jag följde med turistbyrån Arvidsjaur på det här. Vi bodde på Scandic hotell och hela kursen/utbildningen hölls där i Sandön. (konferenssalen hette så) Allt var dessutom gratis så jag var ju helnöjd. Det var som sagt också en hel del man lärde sig. God mat var de också, valfri dryck till maten osv.
Det var folk från Jokkmokk, Boden, Luleå, Gammelstad och Voullerim.



10.00 - 17.30 torsdag handlade det om Swedish Lapland, alltså varumärket för alla destinationer i Lappland + Skellefteå och om TellUs, det nya datasystemet som vi ska börja bruka. Det var även om guestmaker booking och det var de som gjorde torsdagen seg.
Grejen var det att han som föreläste då var norsk, från Bergen och hade den osexigaste dialekten jag har hört. Man stängde delvis av öronen samtidigt som man försökte översätta det i huvudet. Norrmän brukar inte vara svåra att förstå och jag har inget emot språket, men dialekten var inte vacker och inte de minsta lätt att begripa. De påminde lite om danska faktiskt, vissa saker han sa.
På kvällen var vi ut på staden. Vi tänkte gå på Cleo men dom hade tydligen sommarstängt. Ofta man har sommarstängt 3/9?
Hur som helst så drog vi till AllStar, en sportbar där i närheten typ mitt i centrum? Kan ju inte Luleå alls så vet inte om det var mitt i centrum, men kändes då så. Fick skjuts ut dit och gick tillbaka. Scandic är ju en bit ut men det var skönt med promenad.


09.00 - 15.30 fredag, det var mer intressant. Först fick vi höra om en Umeåtjej som berättade om "Att skriva för webben". Det var hur intressant som helst och jag hade definitivt kunna lyssna på det hela dagen kändes det som.
Hon påminde dessutom om en bekant, eller ja.. person i mitt tidigare närområde kan man väl säga? Så att just därför gjorde det extra lätt att lyssna på henne. Hon hade en lättsam röst och oerhört bra berättade. Vi fick se bra och dåliga exempel och gjorde lite övningar osv.
Sen började norskan om, en kvinna som pratade typ fyra timmar om TellUs. Vi hade hört henne tidigare, dvs torsdagen någon timme också så lite lättare blev det. Minns jag inte galet var hon från Oslo. Södra Norge, ingen succé det heller. Så eftermiddagen var sehr sehr langsam.

Till slut tog dagen slut. Då var de dags för kaffe och efterrätt typ. Sen så drog vi ut på staden. De övriga från Tb hade lite shopping, så jag följde ju gladeligen med. Kräftskivan blev inte i Dartsel utan i Arvidsjaur så det kändes skönt. Då kände jag inte paniken till Arvidsjaur.

Om vi återgår till nutid. Kräftskivan var hur trevlig som helst, tack allihopa J Sånt får göras om. Jag fick dessutom ett samtal igår eftermiddag om att lägenheten är klar att flytta in i så jag fick gärna hämta nyckeln när jag vill.
Så att, vi kom överrens om att jag skulle ringa då jag for från Luleå. Så då jag kom till Arvidsjaur fick jag nyckeln osv. Känns hur nice som helst. Bott hemma i snart 19 år, ändå skönt men roligt att pröva att bo själv. Det gillar vi.. Känns ändå bra när en person som erbjuder en att hyra, det är ju ett tecken på att den litar på en va? Så kändes det då. Så att det känns hur nice som helst.
Jag är faktiskt i full gång nu med att packa. Lägenheten är möblerad så är ju egentligen inte så mkt att ta med hemifrån, kläder osv och så blir de ju att handla ät och dryckbart. Tänkte bara uppdatera nu för vet inte när jag kommer att skaffa internet och hur ofta jag överhuvudtaget kommer vara vid internet annars eller har tillgång till det. Så att..

 

 



Noch eine Woche..

Ännu en vecka har gått.. fortfarande arbetslös. Jag hade som ”jobbet” i en liten ask men då var det ju inte klart från arbetsförmedlingen. Det var lite synd. Men förhoppningsvis så ska det väl gå ganska så fort..

 

Torsdag var jag i Malå, ett tag i alla fall. Sen så for jag till Rökåberg och hälsade på Dan. Gustav kom också och var med ett par timmar så det var ju riktigt skoj. Var längesen man umgicks sådär bara några stycken. Så det var riktigt skoj!


Helgen var hur rolig som helst. Jag for ju till arvidsjaur på fredagen, var ju som lika bra. Då blev det att vara ute och träffa folk och så, det var riktigt skoj. Träffade många trevliga människor i arvidsjaur samhälle. Sov i Arvidsjaur också, smart och smidigt.

 

Lördagen så var det ju dags för dans i talludden så att säga. Vi var ett gäng grabbar som drog dit då. Förefest i Blattnicksele hos en annan kompis och där var de ett par sorselebor så det var ju riktigt trevligt. Sen då klockan började närma sig tio så drog vi till Sandsele.
Är bara ett par kilometer men i alla fall tillräckligt så att man inte går om man har tillgänglig skjuts. Det hade  vi dessutom, så att varför gå?
Väl på talludden tror jag att man träffade i princip varenda människan från Sorseletrakterna som man känner, i princip alla i alla fall. Nog var de ju några man inte träffade, men ändå. Så det tycker jag var absolut den bästa talludden hittills. Just därför att man träffade så mycket folk.
Men då är det ju så att det alltid ( i alla fall vad jag har hört) är mest folk sista talludden, första och sista men ändå mest den sista gången på sommaren. Är ju som många vet en i Juni och två i Augusti.
Vad som är lite synd är att nästa stora arrangemang i Sorseletrakterna är Julfolkan den 25e December men i år blir de troligen att fara i Arvidsjaur om man är nån annanstans än hemma.            
Men vi får väl se. Det är ju inte riktigt än.

 

Söndag så for jag hem, sådär kring middagstid. Sen dess har jag väl nästan bara gått hemma och levt livet som arbetslös. Det är väl inte fy skam det heller men det blir alldeles för tråkigt i längden.

 

Aja, nu iallafall imorgon så ska jag till Luleå på kurs, åker 08.00 från arvidsjaur. Kursen är både torsdag och fredag så därför blir de att sova på ngt hotell. Sen ska man tillbaka till arvidsjaur fredagafton. Sen ska man bege sig till Dartsel på kräftskiva. Kommer hem på natten eller dagen efter, får se hur jag gör.
Blir de som jag hoppas så behöver jag lite tid hemma på lördagen.

 

Aja, uppdaterar väl senare nån dag.. :-)

 

 


RSS 2.0