Framtiden

Det är rätt så intressant att fundera och spekulera kring framtiden tycker jag. Saker och ting utvecklas ständigt, ta bara t.ex
infrastrukturen, vården, vetenskapen inom olika områden, tekniken, språket, och mycket mycket annat.
Tänk, för dryga 100 år sedan bodde inte mer än ca 1 miljard människor på vår jord och nu - dryga 100 år senare är vi runt 7,05 miljarder. Innan 2020 beräknas vi ligga närmare 10 miljarder. Då jag var yngre fick vi alltid lära oss att det bor 6 miljarder på jorden, nu stämmer de inte längre. De är trots allt bara 10 år sedan vi hade svensk geografi och fick lära oss det. Afrika står för de största barnafödandet i världen. Där ligger de på 6-7 barn/mamma. I t.ex Tyskland ligger det på 1,4 barn/mamma.
De föds hela tiden nya individer som på sitt sätt bidrar till allt det här - utvecklingen.



Sen ska förstås alla digitaliseras. På banken, i trafiken, lokaltrafiken, i skolorna, inom vård och omsorg, inom barnomsorgen, kulturen, litteraturen, offentliga sektorn, privata sektorn och inom alla olika industrier. De kommer hela tiden på nya sätt för att snabba på, effektivisera, förbättra och förverkliga olika saker och ting.
För en tid sedan kunde man höra om hur vi sakta avskaffar kontantbetalningar. Är det de vi gör? Vi har på många orter runtom i landet avskaffat möjligheten att betala med kontanter i t.ex Taxi, Buss, Tåg samt olika typer av butiker. Vi använder oss av skälen att vi sänker risken för rån/stölder och snatterier.

Idag kan man göra det mesta med mobilen och dator med hjälp av internet. Idag finns det också appar för i princip allting. Vare sig du ska kolla barnens matsedel i skolan, om du ska köpa biljett till bio/buss/tunnelbana, om du vill veta vad personer i din omgivning tjänar, om du ska göra bankärenden, studera inom olika ämnen, vägleda dig med hjälp av kartor, kolla vädret, läsa tidningar, söka jobb, titta på tv, spela sällskapsspel, handla och mycket mycket mer. Tack vare att tekniken gått så snabbt framåt är det bara några exempel på vad man kan göra om man har en kompatibel telefon.



Då är frågan, är det bra att det går så snabbt? Finns det nackdelar med det, eller är det bara fördelar?
Vad händer med dessa som inte vill/kan/har möjligheten att ta del av det här?
Här är en artikel som är skriven av en reporter på NSD (Norrländska Social-Demokraten) som jag tycker var väldigt bra och tar upp ett exempel på det här.
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7026380

Finns oerhört mycket man skulle kunna ta upp men jag sparar en del för kommande stunder.

Semestertider

Nu börjar det kännas lite som att sommaren äntligen har nått norra Sverige. Vi har visserligen midnattssolen, färskpotatis, turister, mygg och en massa festivaler samt annat som förknippas med sommaren men någon riktig sommarvärme har de knappt varit. Sammanlagt en vecka har väl varit något så när som sommartemperatur men det är allt.
I helgen var jag till Skellefteå på stadsfesten och det var trots vädret rätt så okej med folk. Visserligen gick jag aldrig in, bara dom som jag körde till var in på området, men i vilket fall som helst så var det trevligt. Karusellerna, lotteristånden och popcorn/sockervadd/varma-chips försäljningen är som tur var på gratisområdet så det kan man ju uppleva gratis :) 
Det är lustigt att man tycks känna igen så oerhört mycket folk jämt på sådana ställen. Visserligen har man ju vänner och bekanta på många andra orter, men ändå så är det många man känner igen som man inte riktigt lyckas placera. Man har träffat/umgåtts med dom någon/några gånger nånstans någon gång, det är allt. Trots det tycks dom fastna nånstans i minnet.
Får se vad man planerar in för sommaren. Än så länge har jag bara idéer och tankar, men än är inget färdigplanerat.
Någon semester blir det inte i sommar såvitt jag vet så jag får passa på att njuta av helgerna då jag är ledig. Sommaren har vi nämligen inte öppet på lördagar.

RSS 2.0