Tillbakablick på året 2014

2014 har varit ett bra år med många spännande händelser. Om jag ska blicka tillbaka på ett särskilt ämne skulle jag nog välja ämnet "Resa" som ett av de största temana det här året.
 
Jag hade och har fortfarande som mål att besöka alla Tysklands nio grannländer. Eftersom Tyskland är de land i Europa med flest grannländer så är de förstås särskilt praktiskt att bo här för att alla länder är relativt nära och låttåtkomliga. Har inte hunnit med alla länder men iallafall störredelen så tänkte berätta lite kort om mitt intryck av de olika städerna och länderna, eller de lilla jag har sett.
 
Årets första resa utanför Tyskland bar iväg till Amsterdam, Nederländerna där jag tillbringade några dagar tillsammans med vänner.
Amsterdam, huvudstaden i Nederländerna som också är ett av Europas mest besökta städer är en stad jag som jag definitivt kan rekommendera. Amsterdams byggnader och den intressanta arkitekturen är definitivt något som jag sett som höjdpunkterna med mina besök i Amsterdam. De snea husen och de gamla byggnaderna har någonting speciellt. Sen att Nederländerna är så fullt av turister har också sin charm. Man hör fler främmande språk än de egna språket när man vandrar runt bland gator och kanaler. Kanalsystemet i sig som i princip går genom hela staden är också väldigt intressant uppbyggt. Det och arkitekturen är nog den största orsaken till att jag lätt blir lite vilsen i och med att allt ser "likadant" ut. Det är iallafall mitt intryck. Mysiga krogar, restauranger och gränder blir som toppen på moset av en vistelse i Amsterdam. Prismässigt sett är det dyrare än Tyskland men jag upplever inte att de skiljer sig så brutalt på vissa saker. Att det är huvudstaden gör de förstås automatiskt lite dyrare än resten av landet gissar jag. Även om Berlin enligt mig generellt inte är så dyrt. Man har iallafall "råd" att tillbring ett par dagar där. De finns betydligt dyrare länder och städer.
 
 
Det andra besöket utanför Tyskland blev Bryssel, Belgien. Även Belgien besökte jag tillsammans med en vän. Jag blev riktigt förtjust i staden och har sedan dess även varit där en till gång och kan tänka mig åka dit igen. Bryssel, även kallat Europas huvudstad är en storstad (enligt tyska mått) men har endast runt 180 000 invånare. Det är en världsmetropol och internationellt på alla sätt och vis inte minst tack vare Europaparlementet som är beläget i stan. Jag brukar beskriva Bryssel som en liten mysig storstad med ett utbud som få städer kan mäta sig med. Det ligger i Vallonien, dvs i den franska delen av Belgien vilket innebär att man inte kommer så långt med tyska. Jag upplevde att engelskspråkigheten inte var alltför hög heller utan vi hade allra helst behövt kunna franska för att verkligen kunna kommunicera obegränsat med folk gällande restaurangbesök, vägbeskrivningar m.m. Franska får bli ett projekt för framtiden. Nä Bryssel kan jag definitivt rekommendera att som ett resmål.
Har aldrig varit där sommartid men under vintern har de jättemysiga julmarknader som är värda att besöka. Under försommaren sen vår är de också väldigt grönt och vackert.


Jag har även hunnit med ett besök i Luxemburg, i landet och staden. Eftersom jag åkte tåg dit och på grund av försening missade mitt anslutningståg och anslutningsbuss blev de lite alternativ resväg vilket innebar att jag fick se mer av landet som förövrigt inte är så stort. Luxemburg tyckte jag var oerhört vackert! Jag har en liten förkärlek till omgivningar som är lite mer bergiga och inte så platta. Av den anledningen tyckte jag bättre om Luxemburg än t.ex Bryssel och Amsterdam. Luxemburg som stad var också väldigt vacker med många vackra byggnader och fina torg med statyer och liknande. Luxemburg som huvudstad har lite över 100 000 vilket gör de till en storstad i tyska mått. Däremot skulle jag säga att staden är relativt liten till ytan. Det var intressant att vara där eftersom jag upplevde verkligen hur mycket inflytande de har av Frankrike och Tyskland men även Nederländerna och Belgien. De Kallas ju inte för intet för Benelux. Jag har iofs inte varit i Frankrike än men jag har min bild av FR iallafall. Sen är de intressant att se hur stor del av befolkningen som är fransktalande och hur stor del som är tysktalande. Sen har Luxemburg även sitt eget språk, Luxemburgska. Det är en "moselfrankisk" variant av västtyskan. Det innebär iallafall att det är ett språk som är besläktat med en/flera tyska dialekter. Kann man tyska så går det iallafall förstå till viss del om det inte går för snabbt eller om man läser. Här är ett exempel, nämligen deras valspråk:
Mir wëlle bleiwe wat mir sinn (luxemburgska)
Wir wollen bleiben, was wir sind (tyska)
Vi vill förbli det vi är (svenska)
Jag vet inte om jag hade tur men jag tyckte iallafall att det var enkelt att hitta engelsktalande människor.
Ett besök kan jag definitivt rekommendera.
 
 
 
 
I sommar och i höst var jag även till Schweiz. De städer jag besökte var Basel, Bern, Luzern, Lugano, Zürich, St Gallen, Rorschach och St Margarethen. (Är lite osäker på i vilket land sistnämnde ligger men jaja)
Det innbär att jag var i norra Schweiz och i södra och västra Schweiz. Var tyvärr aldrig i östra Schweiz, dvs i franska delen. Schweiz är ett land som jag förälskade mig i vid första ögonkastet. Det som fascinerar mig mest är att det är som att besöka tre eller t.o.m fyra länder i en. Schweiz har fyra officiella språk vilka är tyska, franska, italienska och minoritetsspråket rätoromanska. Det innebär att landet är väldigt präglat av Frankrike, Tyskland och Italien och självklart den egna schweiziska charmen. Allt beror helt enkelt på var i landet man befinner sig. Utöver dessa språk har de även den schweiziska högtyskan som skiljer sig en del från Tysklands tyska med egna ord som t.ex Velo (cykel) istället för Fahrrad, Paprika istället för Pepperoni m.m. Förutom det Finns även den särskilda schweizertyskan vilken är uppdelad i flera olika dialekter och är ett helt eget språk med egna ord och eget uttal. Vad som fascinerat mig mest i Schweiz förutom språket är den vackra Naturen och hur rent och fint allt är. Allt är väldigt organiserat och väldigt propert. Extremare än den tyska "Ordnung muss sein".
 Det är intressant hur landet är uppbyggt gällande Infrastruktur, poliktik, geografi och mycket mer. I Schweiz skulle jag utan tvekan kunna bo och leva om jag fick välja. Skulle kunna skriva romaner om hur imponerad och glad jag är över att ha fått besöka landet men de besparar jag resten av världen.


 Jag har länge velat åka till Polen och nu i år har jag äntligen hunnit med det. Valde mellan att åka till Warszawa eller till Poznan (Posen) och valde de sistnämnda. Det var verkligen en upplevelse. Mitt första besök i Polen var i ett litet samhälle vid gränsen där jag inte hittade en enda människa som kunde engelska eller tyska. Därför hade jag mina värsta aningar innan resan men blev positivt överraskad. Poznań var en oerhört vacker stad med så mycket levnadsglädje och alla jag träffade på var så glada, trevliga, öppna och hjälpsamma. Alla så tillmötesgående och så artiga och helt enkelt underbara. Sen att staden var oerhört vacker med många vackra gamla fina byggnader gjorde verkligen resan till en av de bästa de här året. Många fina muséer, platser, statyer, kyrkor och annat fint att titta på.  Bortsett från några snubbar kunde varenda en inne i stan engelska och jag behövde inte överleva med mitt fattiga polska ordförråd. (goddag, hejdå, ja, nej, tack så mycket, öl, vin, flaska) Sen flyter även floden Warta (tyska: Warthe) genom Poznan vilket genast gör allt mycket bättre eftersom jag älskar platser som ligger vid vatten, oavsett om det är sjö, flod, älv eller vad det är. Att Polen också är så mycket billigare än Tyskland gjorde allt också så enkelt och man hade helt enkelt råd med så mycket. Nä det var definitivt en av de finaste städerna jag har sett. Staden är ungefär lika stor som Düsseldorf där jag bor vilket också gav en känsla av att vara hemmerve.

 Österrike och Liechtenstein är två andra länder som jag hunnit besöka. Jag gjorde det väldigt enkelt för mig. Jag köpte en turochretur flygbiljett på Germanvings.de och flög från Köln-Bonn Flygplats till Zürich Flygplats vilket bara kostade kostade 650 kr (70€) tur och retur. Ett superbra pris! Mindre än hälften än vad det hade kostat om jag hade flygit. Har hittills under mina resor bara åkt tåg vilket jag trott varit det billigaste alternativet.
Jag tillbringade då dagarna i Bregenz i Österrikke och tog även en tåg och busstur till Vaduz i Liechtenstein. Eftersom det bara var 1,5 - 2 timmars resa och dessutom ett annat land tänkte jag att jag skulle ta chansen. Vaduz är huvudstaden i det pyttelilla landet Liechtenstein och har ca 4500 invånare. Det var en liten mysig stad men med trots allt mycket att se. Tillbringade bara dagen där och åkte sedan över gränsen till Lindau i Tyskland för ytterligare med Sightseeing. Lindau ligger direkt vid Bodensjön och var också en oerhört vacker stad med en särskilt tjusig Gamla Stan. Bregenz är landshuvudstad (Landeshauptstadt) i förbundslandet Vorarlberg och ligger i nordvästra Österrikke, direkt vid gränsen till Schweiz och Tyskland. Alltihopa ligger runt Bodensjön som är tysklands största sjö. Eftersom jag ändå var i Österrike så tog jag en dag för att åka till Tyrolen som ligger i Alperna i Österrike. Besöket i Norra Tyrolen var väldigt inspirerand och naturen var makalös. Helt otroligt så oerhört vackert det är därnere. Sen åkte jag runt lite till andra städer i Schweiz och Österrike och Tyskland. Det praktiska var att ÖBB - "Österrikes Järnvägar" är så fruktansvärt mycket billigare än både SBB "Schweiziska statens järnvägar" och DB (Tyska statens järnvägar) Det innebär att man kunde åka 3-4 timmar och bara betala 7€, vilket i Tyskland motsvarar typ en halvtimmes resa. De var iallafall städer som jag definitivt skulle vilja åka till fler gånger och som jag även kan rekommendera andra att åka till. Har ett väldigt Gott intryck av Österrike och alla var så trevliga och vänliga. Man kunde verkligen känna sig hemma därnere också. Österrike är ett land som inspirerar och fascinerar nästan lika mycket som Tyskland och Schweiz.
Österrike och Liechtenstein är båda delvis billigare än Tyskland men vissa saker var även dyrare. I slutändan skiljer det inte så mycket egentligen.


Det sist land som jag besökte i år var Italien och nämligen Venedig. Det ar verkligen en spännande resa. Jag tillbringade fem vardagar i Italien. Flög dit direkt från Düsseldorf till Venedig flygplats och betalade knapp 1000 kronor för biljetten tur och retur. Allt är så enkelt och billigt med Germanvings. Det är ett flygbolag jag definitivt kommer välja fler gånger. Venedig var så otroligt vacker med alla dess kanaler. Mer kanaler än gator. Jag åkte även en båttur runt i alla kanalerna. Inte en gondoltur utan med ett vanligt litet skepp. Gondor var alldeles för dyrt. Över 2000 kr per timme.
Venedig var enormt dyrt med alla serviceavgifter och allt vad som kommer till överallt men det är definitivt en stad som är värd att besöka. Förutom Venedig tog jag även en dag då jag åkte upp till Södra Tyrolen, dvs i Alperna i Italien. Det var också oerhört billigt att åka tåg i Italien jämfört med i Tyskland, dock inte lika billigt som i Österrikke. Jag tillbringade en dag i skidparadiset Bolzano. (tyska: Bozen) Det var oerhört vackert med alla berg och de underbara landskapet. Det gör mig så glad på något sätt. Sen besökte jag även lite grannstäder i närheten av Venedig för att se något mer av Italien. Italien i sig var jättefint och dit kommer jag definitivt att åka fler gånger eftersom jag vill även se något annat än norra Italien. Hade kanske otur men engelsspråkigheten var nästan obefintlig och det blev väldigt mycket kroppsspråk och väldigt ofta att titta i ordlistan efter italienska ord.
Bodde även här som i alla andra städer på vandrarhem / bed and breakfast vilket var väldigt enkelt och praktiskt.

 
Det var en liten sammanfattning av de länder jag hunnit besöka i år. Det har förstås kostat en del men det har absolut varit värt det. Svårt att säga vad som varit bäst då varje land haft sina egna höjdpunkter och sin egen charm. Det har iallafall varit oerhört lärorikt och roligt att tagit mig tid att göra de här resorna. För den som har tid, pengar och lust kan jag definitivt rekommendera liknande resor. Man lär känna så mycket människor, ser så många nya platser och lär sig även mycket om en själv samt att man får se saker med egna ögon istället för att läsa om det eller se det på tv. Man får ett annat perspektiv på livet och man upplever så mycket som man inte skulle ha upplevt hemma.
 
För 2015 hoppas jag definitivt kunna göra många liknande resor i andra länder. Har fortfarande kvar Tjeckien och Frankrike på min lista med Tysklands grannländer så dit hade jag absolut försökt ta mig. Sen är det många andra europeiska länder och städer jag vill besöka så får se vad man får tid och pengar till. Motivationen och lusten finns iallafall.
 
 
 
 

RSS 2.0