Villovägar

Tänk när man kommer till en sån där period då man har en ledighet, en liten semester och man vill se någonting nytt. Då man känner att den vardagliga tillvaron känns trist och variation hade varit guld värt.
Då man känner att rekreation och avkoppling vore de som skulle behövas kan det vara dags för en semester i de svenska Lappland.


Det är otroligt vad vi har att erbjuda. Om man tänker på några av de aktiviteter vi har att erbjuda sommartid :  

*forsränning
*bäver och älgsafari
*golf
*bastubad
*fjällvandring
*chartertur i helikopter
*mountainbiketurer i vackra landskap
*hundspannsturer i skog & mark
*fiske i några av Sveriges bästa ädelfisk & sik-vatten
*flugfiskekurser
*bergsklättring på Sveriges högsta berg, (2104 möh)
*paddla kanot och kajak
*segla i vackra skärdgårdar
*titta på midnattssolen i över 1,5 månad
* minigolf
* Jakt på alla möjliga djur
* ridtur med ex Islandshäst
* bo i ren & hundfarm
* Renslädestur







Sen finns det många fler aktiviteter, jag tog bara upp några. Men tänk ändå så fantastiskt kul det kan vara, turista i sitt eget landskap!
Tänk, många av de här aktiviteterna betalar utländska turister, men även svenskar dyrt för att resa fruktansvärt långt för att få uppleva, och för oss som bor här i Lappland har vi aldrig mer än ca 30-40 mil fågelvägen till den destination som är längst bort från sydspets till den nordligaste toppen inom landskapet. 
Så att, en resa genom de här underbara landskapet kan säkert vara spännande, finns så många olika landskap, naturformer, djur, fana & fågel.



Tillbaka till verkligheten. Nu har jag iallafall ca 14 dagars semester och vill förstås fördriva den på något bra sätt, får se vad det blir. Det enda som är helt spikat är väl 2-3 Juli, Nattivalen och eventuellt Boden Alive & Musik vid Malån om det hinns med något av dom två också. Kirunafestivalen och Piteå Summer games som också är i helgen, det får jag nog skippa.
Nästa vecka börjar dansbandsveckan så då har man ju säkert mer att göra om man vill ut och träffa folk, roa sig lite och njuta av att det faktiskt är i Arvidsjaur det händer en stor del av nästa vecka. Sen tar dansandet sin väg till Arjeplog, Abborrträsk, Rålund & Långträsk (Sjöstjärnans camping) så att... Men i övrigt är det Sameland, Karlavagnen, Arvidsjaur som är festplatsen.

Till veckan börjar även Hultfredsfestivalen, men 122 mil kändes lite för långt att åka för en festival, eller nej det gör de väl inte men jag känner helt enkelt inte sug för det nu! ;)






Nä men så att, det är väl lite som det.
Midsommar firades i Järvträsk & I Moräng. Vi åt middag här, jag, Johan  & Sofie, Oskar & Ramona, Elin, Hampus & Elina. Sen så for vi till Moräng där det var... en hel folk! Så vi satt ute vid elden som hela kvällen tills det var dags för att fara hemåt. Kom mig i säng rätt tidigt ändå för att vara midsommar, ca .04.00... Men trevligt var det.


Nu ska jag fortsätta med annat, uppdaterar senare framöver!










Utbildningsdagarna

Innan vi började på Turistbyrån så var vi på utbildning. Det är någonting man gör varje år för att man bättre ska lära känna trakten och de olika aktiviteterna och sevärdheterna som vi erbjuder i kommunen men även runtom i Norrbotten. 



   I måndags var vi först till Abborrträsk på Natursafari och fiskade röding. Det var riktigt trevligt. Vi var vi fem från Turistbyrån, sen lite folk ifrån kommunen samt 7 portugisiska utbytesstudenter och 10 tyska samt lite övrigt folk så vi var en 34 stycken tror jag bestämt.
   Sen var vi till Gallejaur, Mensträsk (Världens längsta linbana), Glommersträsk (Hängengården & Värdshuset ochj slutligen stannade vi i Orrkammen där vi körde Go-cart.



På tisdagen så var vi till Luleå, endast vi tre som är sommarjobbspersonal, eller säsongsanställda som de också kan kallas. Så med en hyrbil från Avis åkte vi mot Luleå, ett stopp i Älvsbyn där vi hämtade upp en "kollega" och sen vidare mot Luleå. Parkerade precis utanför Swedish Lapland (kyrkogatan 13) så det var nära och bra till hamnen.
   Så där blev det fika direkt, en kort presentation av deltagarna. Vi var folk från i princip hela Norrbottens turistbyråer (swedish lapland). Kiruna, Jokkmokk, Pajala, Luleå, Gammelstad, Piteå och Älvsbyn samt Arvidsjaur var det som deltog i utbildningsdagarna. Gällivare, Skellefteå och Arjeplog var de som saknades. Sen ett år tillbaka är de Norrbotten + Skellefteå som är medlemmar i Swedish Lapland, våran länsturistorganisation.

Senare så var det lunch på Olivers Inn, en restaurang i Luleå med god mat och mysig miljö, buffé var det vi åt så det fanns allt möjligt att välja på.
   Efteråt så fortsatte föreläsningarna, vi fick fakta om Swedish Lapland, deras historia, uppbyggnad och allt möjligt. Har dock hört det tre ggr men kan ju ändå vara kul. Sen så fortsatte utbildningen med prat om  TellUs, vårat datasystem som vi använder, inget nytt där heller.
   Slutligen var det som försäljning, om att vi säljer våran destination. Så det var ju intressant att höra trots att även det är repetition. 




   Nu så var det dags att åka med M/S Marina, det var färjan som skulle ta oss till Sandön, Klubbviken där vi skulle bo och äta middag. Middagen var kl 19.00 så hungrig var man och gott var det! Sen så var de lite underhållning och vi umgicks destinationerna emellan, bytte taktiker, strategier, tipsade varandra om saker och allt sånt där, hur kul som helst! Jag ångrar inte en sekund att jag åkte på utbildningen och alla var så trevliga och jag tror att allihopa kommer passa utmärkt som turistbyråinformatörer.



Onsdag:
   Frukost 08.00 så ingen sovmorgon här inte. Sen så hade vi ett grupparbete som vi skulle göra, samarbeta tillsammans destinationerna emellan. Det var ett mail från en turist. Vi var tre grupper och ca 5 i varje och vi skulle lösa uppgiften. Kunde vara t.ex
   "Vi är en familj från Småland och vi kommer upp i 11 juli, stannar till 12e augusti. Vad kan man göra i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Haparanda? Hur kan man bo, vad kan man äta osv osv osv"
Så det skulle vi lösa med våra kunskaper, vi var blandade så att det var ungefär en från varje destination så en riktig samarbetsövning så sånt gillar jag, då man får använda sina kunskaper tillsammans så att säga.

   Sen så redovisades det här och efteråt så var det dags för lunch och efter det åkte vi tillbaka till Luleå stad. Där var vi en stund på stan och sen var det dags att fara  hem.

Så dagarna har varit riktigt trevliga! :-)

Idag (fredag) är det dags för jobb på Turistbyrån så det ska bli skoj. Intressant och trevligt =)




Uppdaterar väl mer framöver :)





91orna tar studenten

Tänk, det känns så otroligt att det har gått ett år sedan jag själv tog studenten. Åh vilken dag, solen sken och fåglarna kvittrade. Vi träffades hos en i klassen, drack champagne, öl & bål, åt salta kex och andra smaskigheter, satt ute i ett i ett vitt tält och njöt av att skolan snart var över.
   Men nu är det äntligen dags att våra efterträdare, dvs årskullen under oss tar plats på trapporna, sjunger nationalsången m.m. Känslan av att gå ut sista året är en oförglömlig känsla, vad som däremot är möjligt att glömma i mångas fall, det är slutet av kvällen. ;-)


För min del är dagens upplägg som så att jag ska jobba nu 8.30 - 12.00, men det känns som det gör inte så mycket eftersom att jag inte missar att se på flakåkningen, trapporna osv det enda jag missaer är kyrkan men jag överlever utan det. Självklart så ska mina kollegor få se då deras söner och dottrar går ut klassen de går i. Det missunnar jag dom inte. Senare så blir det väl att äta lunch efter man sett flakåkningen, sen så vet jag inte exakt vad som händer förrän senare då det förmodligen blir en del festande samt utgång på Hotell Laponia efter kl 22.00.




Igår jobbade jag också, dock 16.30 - 21.30 och det var en intressant dag/kväll. Nu börjar de närma sig högsäsong inom turismen i Arvidsjaur (förmodligen på de flesta andra ställen med) och det innebär att det kommer många drop-in-gäster och att det är många bokningar att ta emot för sommaren via telefon, mail och internet. Så jag fick möta många nationaliteter. Många tysktalande från Schweiz, Österrike, Tyskland och Belgien. Sen även danskar, fullt av norskar och även från Frankrike. Så det känns jättekul att få ta emot folk och öva på språken. Det är då jag trivs som bäst, i princip.
   Mötet med paret från Frankrike var rätt så spännande för de pratade knappt någon engelska så jag stod och slog upp ord och använde de lilla uttal och ordförråd jag hade för att försöka ta emot hennes förväntningar, det tog en liten stund men det gick till slut. Men definitivt så skulle jag vilja lära mig språket.
   Jag tänker att då man kommer som turist, som kund eller vad man nu är så blir man nog väldigt glad om någon iallafall gör ett försök att hälsa eller kanske att försöka konversera på deras eget språk. Så att det är ju trevligt.





I övrigt så.. veckan har varit riktigt trevlig, träffat mycket folk, om lördagen var jag till Sandsele på Talludden så där träffade man folk man inte träffat sen... VM Malå? 27e mars. Så det var också en höjdpunkt.


Nu blir det ett avslut på de här inlägget men jag återkommer framöver med mer roliga händelser som förhoppningsvis kan intressera allmänheten :)


Sommarens roligheter

Den här sommaren känner jag kommer bli bra! Tänk så mycket kul sommaren har att erbjuda som man förhoppningsvis kan hinna med då man inte jobbar :) Så det får vi se framemot. Jag tänkte att jag skulle ta och skriva ner några av händelserna häromkring Arvidsjaur :) Har gjort en liten sammanställning.. Eller snarare ägnat mig åt lite festivalspaningsarbete :D



5 Juni - Talludden, Sandsele (Sorsele)

30 juni - 4 juli Boden Alive

30 juni - 4 juli Gatufesten Sundsvall

30 Juni Logen, Sjöstjärnan

1 - 3 Juli Nattivalen, Arvidsjaur

1 - 3 Juli Musik vid Malån

2 - 3 Juli Kirunafestivalen

5- 11 Dansbandsveckan Arvidsjaur

6 juli Dansgalan Vilhelmina

7 - ? Hultfredsfestivalen

7-11 Juli Stadsfesten Skellefteå

9-10 juli Storumandagarna

10 juli Midnattsrocken, Norge nånstans

16 - 17juli Holmen gungar

17 juli Hemvändarfesten Arvidsjaur

24 juli - 31 juli Motorveckan Lycksele

28 juli - 1 augusti Piteå dansar och ler

30 - 31 juli Storsjöyran

5 - 7 augusti Luleåkalaset

7 augusti Talludden, sandsele, Sorsele

28 augusti Talludden










RSS 2.0