2012-09-25

Då var man ännu ett år äldre. 22 år, halvvägs till 44. Sa det precis till min medboende efter han sagt grattis och frågade hur gammal jag blev och han tyckte jag var en äkta optimist. Så det får väl vara så. 
 
Nu i veckan kan jag äntligen unna mig lite semester. Efter att ha varit på anställningsintervju förrförra veckan fick jag i torsdags ett gott besked om att jag blivit utvald som den som skulle få tjänsten som översättare på Baby-Markt GmbH. Så då jag vet att jag har någonting som väntar kan jag kalla det för en semester. Då är man verkligen mellan två jobb och inte längre arbetslös eller mellan två jobb som det så vackert heter numera. 
Förra veckan var jag på Skatteverket (Finanzamt) och skaffade mig ett löneskattekort (Lohnsteuerkarte), vilket man behöver för att kunna arbeta i Tyskland. Så då var det avklarat. 
 
Efteråt gick jag på banken och öppnade ett tyskt bankkonto, ett s.k Girokonto. Så idag fick jag koden hemskickad hit och inom två veckor kommer själva bankkortet att komma. Av säkerhetsskäl skickas det inte samtidigt utifall att det inte skulle komma fram eller falla i fel händer, så det tycker jag var väldigt smidigt. 
 
 
 
Idag har jag även varit på Sjukförsäkringskassan AOK (AOK Krankenkasse) och skaffat mig en sjukförsäkring. Det behöver man också för att arbeta och ibland görs det av arbetstagaren själv, det är lite olika. Så nu är det avklarat iallafall. Har fått lite papper från respektive myndigheter att ta med till arbetsgivaren på måndag då jag börjar. Men jag måste säga att det har löpt på hur fint som helst. Inga problem eller ifrågasättningar eller nånting nånstans. Kanske är det enklare eftersom Sverige är inom EU. Hade jag varit från någon annanstans hade det kanske inte gått lika smärtfritt, vem vet. Har även skrivit in mig som "nymedborgare" i Düsseldorf och även det gick finfint. Det vart jag också tvungen att göra för att kunna jobba i Tyskland. Så det känns härligt. 
 
 
Får se vad man ska hitta på resten av veckan nu innan måndagen. Jag måste köpa ett månadskort på DB så att jag kan pendla lite billigare Düsseldorf - Dortmund. I övrigt hade jag tänkt hinna med lite turistaktiviteter om vädret tillåter. Alla aktivitieter är inte väderberoende förstås, men vissa är det. Då jag skrev in mig i staden så erhöll jag ett häfte med hundtratals kuponger med ett värde av ca 500€ (ungefär 4000 kr) som jag kan utnyttja. T.ex fritt inträde på en massa museum, djurparker, teatrar, biografer m.m. Det är oerhört fullt av spännande och smaskiga erbjudanden att ta del av. :-)) 


 
 
Nu måste jag vidare, men här är ett par bilder från livet i Düsseldorf :) 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

5 dagar i Düsseldorf - 5 days in Düsseldorf - 5 Tage in Düsseldorf

Idag har jag varit i Tyskland 5 dagar, känns så underbart som det kan kännas! 
Allt har dessutom flytit på så bra än så länge under resans gång. 

Det var första gången jag reste med extrabagage så jag var lite orolig för om det nu inte skulle gå att checka in det på plats på Arlanda utan att det skulle måsta ha varit förbokat, men det gick bra och kostade bara 300 kr, för 23 kilo till. Eller möjlighet till att packa upp till 23 kilo till. Även då jag kom till DUS (Düsseldorfs internationella flygplats) gick det bra. Tog en liten stund innan bagaget kom men det var jag förberedd på eftersom dom så vackert meddelade om det på en skärm. Sen åkte jag tåg in till centralstationen och sen med spårvagn till Düsseldorf Bilk. Förbindelserna här är helt otroligt bra! Norra Sveriges "utbyggda" infrastruktur finns inte ens med på kartan, Stockholm platsar dock. 
 
 
Dom här dagarna har jag tagit väldigt mycket promenader, sett olika platser som jag sett förut som är trevliga att besöka igen. Har njutit av det oerhört goda vädret. Har varit 25-30 grader varje dag sen jag kom så det känns otroligt skönt eftersom det aldrig varit någon riktig sommar hemma i norra Sverige. Den sommaren varade isåfall max 1 vecka så det här får kompensera för det. 
Satt en dag vid floden Rhen och bara tittade och njöt, iakttog alla människor som sprang som vilda höns om vartannat. 
Jag har även hunnit umgås en del med min gamla rumskamrat som jag hade förra året. Oerhört trevlig kille. Har även lärt känna två av hans vänner från Augsburg som också bor här i Düsseldorf nu. Studerande och arbetande. Så det har varit trevligt. 
 
 
Har även två rumskamrater i år i lägenheten jag bor i nu. Det är en trea så vi delar på köket och badrummet förstås men det fungerar bra. Den ena är en kille i 25-årsåldern som är ifrån ett ställe en liten bit från Düsseldorf. Han pluggar japanska och engelska vid universitetet, riktigt trevlig kille. Den andra jobbar i stadsdelen Medienhafen och kommer från Würzburg, i samma ålder. Så vi är en rätt salig blandning som bor här. Det är trevligt iallafall :) Känns skönt då man har bra rumskamrater (Mitbewohner) 
 
 
 

Har även träffat lite tyskt folk som jobbar på IKEA här i Düsseldorf. Det finns nämligen två stycken här. Ett som är Tysklands allra minsta och ett som är relativt stort, tycker jag iallafall. En vilsen norrlänning som besökt IKEA två gånger i sitt liv. (22 år nästan)
Eller tre, den tredje gången var här i Düsseldorf Reisholz. 
I vilket fall som helst.. Det var igång i tunnelbanan, då satt jag och inväntade ankomsten då dom plötsligt frågade vart jag skulle. Svarade att jag skulle till Heinrich Heine Allé och dom skulle till samma ställe för utgång så dom frågade om jag ville hänga på så att så blev det. Träffade även några vänner och kollegor till dom. 
Den ena var lustigt nog en svensk. Blev så förvånad då man skulle hälsa på alla och hade berättat för några tyska tjejer precis att jag var svensk, då den tredje skulle hälsa så pratade han ju svenska. Det var jag inte beredd på, men trevligt var det! En flygmekaniker från Stockholm/Blekinge som pga arbetsbrist valt att söka sig utomlands, det är lite intressant tycker jag. 
 
 
 
Justja, i fredags var det också en spännande dag. Då var jag och några vänner och bekanta på Königsallé. Det var nämligen ett evenemang där. Typ Düsseldorf Fashion Weekend eller nånting. Det var riktigt trevligt. Det var kvälls och midnattsöppet på tiotals klädaffärer. Det var mingel med gratis champagne och drinkar överallt samtidigt som dom visade nya kollektioner och man fick chans att shoppa om man ville. Men eftersom Königsalle är en av världens dyraste shoppingområden/gata så är det kanske inte det allra mest förmånliga stället. Däremot är det grymt att se. Fruktansvärt otroligt många märkesbutiker. Kan inte så många namn eftersom jag är så oinsatt men de flesta man kan tänka sig. Boss och Louis Vuitton var två ställen som föll mig in. (Hat mir eingefallen) Vissa saker ska skrivas på tyska, låter ibland bättre :) 
Sen träffade vi även lite nya klasskompisar till en gammal klasskompis. Alltid lika trevligt att träffa svenskar och höra om vad som tog dom hit osv. 
Hunnit pröva på lite tyska specialiteter som Jägerschnitzel med stekt Potatis och Nürnberger Rostbratwürstchen (rostad och stekt korv från Nürnberg i södra Tyskland) med stekt Potatis. 
Sen har man förstås tagit sig någon Currywurst med Pommes. Det var för mig ett måste! :) 
 
Blir en kort sammanfattning på tyska, sen är det dags för Feierabend. 
För de som inte känner till ordet, vi har de nämligen inte på svenska. Men det betyder med andra ord att man gör kväll, det är liksom klart och slut för dagen. 
 
 
 
 
Nun bin ich seit 5 Tage in Düsseldorf. Deutschland gefällt mir wirklich sehr viel! Das Gefühl kann ich leider nicht beschreiben, aber es ist wirklich was besonderes mit dem Land. Jetzt ist es spätsommer, aber trotzdem ist zurzeit ungefär 25-30 Grader. Das ist wirklich wunderschön, weil der Sommer in Nordschweden dieses Jahr ist nicht gut gewesen. Durschnittstemperatur ist sehr niedrig gewesen, vielleicht etwa 12-15 Grad. Außerdem hat es auch sehr viel geregnet. 
 
So.. Alles ist sofern sehr gut gewesen und hat gut geklappt 
Ich habe ein paar Alte Freunde getroffen und wir haben uns Unterhaltet. War sehr schön die wieder zu sehen. Wir haben zusammen Abendessen gegessen, am Rhein gesessen und viel viel mehr. Deutschland haben sehr viel anzubieten.  Diese Tage habe ich zum Beispiel die Gerichte;  "Nürnberger Rostbratwürstchen mit Bratkartoffeln und Sauerkraut" und "Jägerschnitzel mit Bratkartoffeln" gegessen. Das hat mir sehr gut geschmeckt, ich war wirklich sehr zufrieden mit dem Essen. 
Ist ganz unglaublich dass schon ein Jahr passiert ist seit ich hier war. Das Gefühl war so ein "Heimatgefühl". Genauso wie nach Hause zu kommen. Ist ein bisschen komisch aber so ist es. :) 
Ich habe auch einige andere Deutschen kennengelernt. Ich war mit meinem alten Mitbewohner unterwegs. Da habe ich auch zwei Freunde von ihm getroffen. Die waren sehr nett. Die kommen auch aus Augsburg aber derzeitige Wohnort ist Düsseldorf. 
 
Ich habe auch meine zwei neue Mitbewohner kennengelernt. Die sind aus andere Städte in Deutschland aber sind nach Düsseldorf gezogen. Ein studiert und den andere arbeitet, oder macht zurzeit Praktikum. Die sind beide sehr nett und Freundlich. 
 
Jetzt ist Zeit für Feierabend. Ich schreibe der nächsten Eintrag nächste Woche oder so. Wir werden sehen wie es wird. Die Pläne der Woche habe ich noch nicht entschieden. Kommt darauf an falls ich ein oder zwei Vorstellungsgespräche habe oder nicht. Ich werde vielleicht auch eine dritte Stelle besuchen da ich mich beworben habe. Das liegt fast 10 Kilometer entfernt so dorthin muss ich mit dem Bahn fahren. Ist zu weit weg. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Avresedagen - Departureday - Abreisetag

Om en timme går tåget från Jörn mot Stockholm. Bara hoppas att det är i tid, något så när. Tur jag har gott om tid i Stocholm ändå så även om det vore några timmar försenat så skulle jag teoretiskt sett hinna med flyget ändå.
Fick ett meddelande från SAS om att jag kunde checka in nu men det gör jag på plats så har jag någonting att göra på Arlanda. Har jag alltför lite att göra där kan jag fort villa bort mig så det är nog lika bra att spara på det.
Om ett dygn befinner man sig inte i Sverige längre och förhoppningsvis på ett varmare ställe så det känns toppen! Gå från 5-10 grader till iallafall 20 blir riktigt härligt! Tyskland, här kommer jag! :)
 
 
Allt har gått så bra som möjligt hittills känns det som så jag känner mig nöjd över det. Lägenheten uppsagd och efter två veckor så flyttade en ny kille in och jag slapp därmed uppsägningstiden. Var förbi och hälsade på på gamla jobbet idag också och tog en liten pratstund för hade lite småärenden att göra. Så avslutet med jobbet gick ju bara fint. Behövde inte betala för internet mer än en månad i "onödan" så det gick ju bra. Har även fått ett telefonnummer att ringa då jag är framme imorgon i Düsseldorf så då kommer hyresvärdinnan infinna sig i lägenheten. Hyran och depositionen är dessutom betald så det känns skönt att ha bortstökat lite utgifter innan man kommer dit. Sökt lite olika jobb också så får se om det leder till någonting. Om det ordnade sig med jobb vore inte heller så fel, även om jag gärna har lite semester först och får tid till att se, uppleva och njuta av tillvaron därnere.
 
 
 


 
Tänk, i Düsseldorf, Tyskland har jag inte varit på ett år. Eller.. på 11 månader. På sätt och vis är det som man precis kommit hem, samtidigt som det känns som det är en evighet sen man var där. En rätt lustig känsla faktiskt, vet inte om det är bra eller dåligt. Jag längtar iallafall dit, så mycket vet jag! Är dock en konstigt känsla att åka utan någonting förbestämt, men den känslan försvinner nog tids nog, så bort någonting blir bestämt antagligen! Ska bli kul att träffa alla, se lite andra årstider, andra städer och allt annat trevligt man kommer att få vara med om. Det kommer bli ett enormt äventyr! :)
 
 
Bilden ovan på Fernsehturm i Düsseldorf får symbolisera resan.
 

RSS 2.0