Kort uppdatering av läget

Jag har egentligen inte så mycket att skriva så ibland blir det väl att man skriver mer bara för att skriva.
Jobbar idag, har varit som mest själv idag på Turistbyrån och det känns ju skönt att få ta ansvar osv.
   Det har varit ändå rätt lugnt. En tysk & sex svenskar samt en norrman är det som har varit här idag men det är ju alltid något.
   Jag har skrivit ett reklambrev som ska skickas till 350 holländare, färdigställt företagsregistret, sammanställt ytterligare några vinterpaket från bl.a Laponia och lite tyska företag. Druckit lite kaffe, vatten & ätit digestivekex samt betjänat kunderna. Det är väl lite av det jag har gjort idag, tänkte om någon är intresserad över mina arbetsuppgifter :)



Var som vanligt hem på lunch kring tolv och då fick jag lunchsällskap av Robin & Jens, så det är ju trevligt det med. Renskav & makaroner är goda grejer alltså. Mer än så kan man ju inte konstatera.


Sen fick även mitt minne sättas på spel då en kompis frågade om jag minns då hon praktiserade i Glommersträsk. Efter någon minuts betänketid så kom jag fram till att sista dagen var fredag 26e Oktober, V;43. Sen var det ju bara att räkna ut vad måndagen var för datum.
   Fredag 26e Oktober hade den dåvarande Na2 sin klassfest i Järvträsk byastuga så att jag hade ju någonting att koppla ihop det med.
   Minnet fungerar ju så sägs det, att om man kan relatera till saker och ting så minns man lättare. Den dagen hade jag även min sista dag på Norsjöskolan högstadiet med 7 ab, cd, ef & gh.

I helgen så blir det såklart att vara i Arvidsjaur, är bl.a Halloweendisco på Laponia och man har en del fester att besöka förstås. Mycket folk som kommer hit från alla möjliga ställen så det ska bli trevligt att träffa allt folk, eller de folk man vill träffa iallafall ;)
Jag ska hem imorgon är det tänkt, då ska man väl ta och börja leta efter någonting lämpligt att klä ut sig till.

Förslag någon?


Om en stund ska jag bege mig från jobbet, sen gå till Brännströms och efter det fara till Cazba och äta middag tillsammans med Ardi.
Om jag har tur fungerar min tv ikväll och jag kan titta på Inlåst i vanlig ordning.





Förlängning

Då var det åter igen dags för ett inlägg. Som rubriken talar så har jag nämligen fått förlängd praktikperiod. Egentligen skulle ju praktiken på Turistbyrån vara slut 23/10 men Arbetsförmedlingen i samråd med chefen förlängde perioden så att jag kommer vara här till jul istället för att sluta imorgon.
   Det är en underbar känsla kan jag säga. Från mitten av September till mitten av Oktober är det som en lågkonjunktur men just i år är det rekord med turister för September, får se om det blir de även för Oktober. Snart kommer även direktflygen från Tyskland starta och det gör ju att det kommer mycket tyskar till området.
   De här dagarna har tillbringats på plats på kontoret på Turistbyrån men även på en Fisketräff i förrgår kväll på Hornavan Hotell i Arjeplog. Det var en god middag och mycket trevligt folk att hälsa på. Och jag trivs ju som fisken i vattnet i folkmassa, oftast iallafall.
   I övrigt har vi haft en del turister, bl.a a en kille från Schweiz, några tyskar, ett par fransmän/fransyskor och så förstås svenskar. Allt har gått så bra. En av fransmännen kunde tyvärr ingen engelska men som tur var hade han sin dotter med som pratade utmärkt engelska och vi har mycket broschyrer och informationsblad på franska så det gjorde ju succé.



En annan lite lustig sak det var att jag hade ett rätt så långt samtal igår med en kompis. 3 timmar & 18 minuter. Han ringde som tur var gratis, men iallafall. Det var som härligt. Prat om allt möjligt, roliga minnen, mindre roliga och om framtidsplaner och visioner. Det skulle säkert gått prata längre, men klockan började bli mycket.
   Tur att man har två telefoner och att en av dom är en Sony Ericsson som har bra batteri. Nokia hurrar jag inte mycket för när det gäller deras batteritid. Varken standby eller taltid. 



Nästa fråga är, vad ska man göra i helgen?
   Det blev inget UJF, inget FHS och TSK är nästa helg, det var jag som tänkte fel.
Nog för att det går att fara till Umeå, Sorsele & Skellefteå ändå men det får kanske bli en annan gång, eller jag vet inte. Jag var riktigt sugen på att fara någonstans. Upptäcka någonting nytt.
   Om jag skulle åka till Lycksele t.ex med buss fredag & hem lördag skulle jag t.ex få se Storuman i 2,5 timmar och det vore ju en verklig upplevelse eftersom jag aldrig varit i Storuman. Så det lät ändå lockande, bara för att. 


  
Fast samtidigt har jag nästan lovat mina tyska vänner att jag ska hitta på någonting med dom. Eller bara nästan. För de som funderar vilka jag pratar om så är det en tysk skolklass som är här i en månad. De är här som austauschschüler, de vill säga utbytesstudenter ungefär. De är då här via Idéum. Så att det skulle vara intressant att lära känna dom bättre. De är mellan 19-24 år så de är ju någorlunda jämngamla med mig.
   Dessutom så är det ju bra träning då det gäller språket att umgås och prata osv. Man lär sig väl kanske några nya ord eller fraser så det skadar ju inte. De verkar också vara riktigt trevliga också så att.. Sen tänker jag att det kan inte vara lätt alltid för jag har fått intrycket av att de är bara tysktalande några av dom så då kan det ju vara knepigt att vistas ute på samhället och kanske inte kunna kommunicera med alla även om man skulle vilja så då kan jag ju leka tolk eller något.

I övrigt så är det säkert mycket trevligt folk här som man kan umgås med. De brukar Arvidsjaur vara rätt duktig på erbjuda. Om inte annat kan man ju börja klura på om man ska klä ut sig eller något på Halloween. Jag är inte särskilt mycket för att klä ut mig men ibland kan man ju göra det bara för att. T.ex om jag skulle fara på Halloweendisco på Hornavan Hotell så skulle jag gå in gratis bara för att jag är utklädd. Jag undrar om inte principen är likadan på Hotell Lappland i Lycksele?




Roadtrip

Jag kan ju sammanfatta veckan lite kort också medan jag ändå skriver.
Har jobbat som på Turistbyrån. Det har varit en spännande och intressant vecka. Vi har haft mycket tyska besök och då trivs jag ju såklart. Bl.a en tysk skolklass, några tyskar som nu är bosatta i eller iallafall i närheten av Sorsele och några i Slagnäs.


Annars så har jag fortsatt med min väldigt omfattande företagsregister med i princip alla företag i hela kommunen. Det ska sättas upp på lite olika infartstavlor samt vara ett underlag för företagen. Är konstigt att ingen sådan lista redan är gjord. Först var det tänkt endast dom som en turist kan ha nytta av men det blev alla som har en besöksadress eller ngt, eller ja hur man nu ska förklara omfamningen. Men alla affärer om man säger så är iallafall med och så förstås lite fler också. Campingar, hotell, stugbyar, bed & breakfast osv. Så att jag är väl uppe i en 170 stycken om inte mer. Det jag har med är Namn på företaget, bransch & lite av sortimentet, besöksadress, telefonnummer och var de ligger på kartan.
Som jag skrivit tidigare så trivs jag fortfarande som fisken i vattnet med jobbet. Det jobbet är en stor del av mitt intresse och längtan efter nästa dag känner jag då jag slutar dagen före. Är väl svårt att beskriva kanske varför det är så kul men.. iallafall.
Det var även Surströmmingsfest i torsdags på jobbet, det var enormt gott och en riktigt trevlig och lyckad kväll! Det var folk från tekniska, löne och lite fler ställen som jag inte riktigt vet  vars exakt de jobbar.



I fredags så valde jag dessutom att åka hem. Det blev Idol hos Sandströms med Johan, Sofie och så hennes far. Blev chips & cola med dipp också. Kom hem ca tolv tror jag.
Men idag jag har jag mest varit hemma iallafall då fram till efter middagen då jag bestämde mig för att hitta på någonting. Jag for då till Malå och var där ett par timmar. Var med Dan & Oskar och gick Lindenäs, pratade och sen for vi hem till Dan och tog det lugnt, pratade och såg tv typ.
Sen så for jag hemöver, körde andra vägen som omväxling och då fick jag en idé om att jag skulle till Arvidsjaur. Delvis var de många som ville ha dit mig men också för att.. ja, för nöjet. Så for dit, körde runt lite, hälsade på folk, var på Capsicum för att kolla läget och vilka som var där och sen var man lite med allt möjligt folk ett tag.
På Capsicum var det förresten smockat med folk. Men mycket vuxna eller medelålders, en hel del flygare, fordonare, samhällare & naturare. Jag träffade också den tyska skolklassen som var på studiebesök på Turistbyrån i onsdags :) Det var riktigt trevligt. Kommer nog umgås med dem en del i veckan kanske.
Var även på Statoil och köpte en Redbull så nu kan jag inte sova heller. Ogillar att det är 50 cl nu och inte som förr i världen. Men den var ju god iallafall. Den ljuva smaken av.. guarana?




I vilket fall som helst är jag hemma nu iallafall. Kollat statusuppdateringar på Facebook och lite annat. Ska kolla händelser imorgon. Kändes som det var för många för att orka kolla nu. Fast då är de väl de dubbla imorn. Men det är ju så roligt att gilla saker.

Vad händer i veckan? Jobb och arbetsförmedlingen, är väl de i stort sett. Sorsele på lördag?





Erfarenheter

Tänk ändå vad det är viktigt med erfarenheter. Först och främst syftar jag nu på arbetslivserfarenheter. Att man prövar på olika saker, att man kanske även prövar det sista man tänkt sig själv kunna jobba med. Även det blir en nyttig erfarenhet och någonting att lägga på minnet. 
   Jag själv har ju haft många praktikplatser via skolan, prao som det kallades i högstadiet och apu (arbetsplatsförlags utbildning) som det heter på gymnasiet. Men också även sommarjobb. Det innebär alltså att jag prövat på detta: 

* Handeln, en livsmedelsbutik 
* Elektronik, Ljud & bild, data - Expert 
* Hamburgerrestauranger & gatukök - Frasses
* Barnomsorgen - Förskola & Fritids 
* Barnomsorgen - Högstadiet 7-9 
* Handikappomsorgen - Lärkan (gruppboende) 
* Turism - Roomservice & "Pingvinklubben" (Utomlands, på Malta)
* Kultur i vården - Trädgårdsarbete, sång, musik, städning av Arvidsjaur kommunhus vind
* Kultur i Järvträsk - Sommarcafé, måleri
* Parkarbete - Plocka skräp, räfsa, kratta m.m 
* Äldrevården - Borgargården, Demensboende 
* Turism - Turistbyrån Arvidsjaur (pågående)




Det är väl det jag sysslat med inom "jobb". Så att det kan ju vara nyttigt. Då har jag ju hunnit se en del olika branscher så det är ju rätt bra tänker jag. Då har man ju som tänkbara och mindre tänkbara branscher men det finns ju mycket mer att upptäcka. 



Aja om vi återgår till nutiden. Idag är det fredag och på 1 timme och ca 40 minuter är det dags för lunch. Få se vad det blir att äta till lunch. Tur man har nära till lägenheten, riktigt skönt alltså. 
Jobbar själv på turistbyrån idag och det är rätt lugnt med folk och med arbetsuppgifter så att.. Lite synd ändå, mer folk hade gärna fått komma. Man kanske skulle kunna locka hit folk med gratis Piggelin? 
 - Kunde ha fungerat iallafall. 

Nu ska jag fortsätta med uppdatering av företag i Arvidsjaur kommun. fiskerättsinnehavare & privata boenden 09. Så det blir en hel del telefonsamtal att ringa men det är ju också rätt kul. Fast jag skulle inte vilja vara telefonförsäljare direkt, inte så omtyckt yrke. Men ändå är det överflöd av dom enligt arbetsförmedlingen, hur kommer det sig? 
Fast själva yrket att arbeta med är säkert inte oomtyckt, utan det är väl mer av dom man ringer till. Eller vem vet, kanske inte så kul att få NEJ och en nersnörd lur. 
 - Nej tack, jag köper inget. 
Kan inte vara kul att få gång på gång av folk. Men så är det i dagens läge. Folk köper hellre på internet eller i butiker in real life än av försäljare via telefonen. Inget att göra åt. 


  
Vad händer i helgen?
Jag ska vara i Arvidsjaur, vad ska du själv göra?


Lyckselemarknad, jobb, födelsedag

 

Åter dags igen för ett inlägg. Jag är hemma i Järvträsk, kom hit igår och ska fara idag igen.
Har varit två veckor nu på turistbyrån och jag stormtrivs verkligen. Arbetsuppgifterna är som gjorda efter mitt intresse och jag hoppas det blir längre än 23e oktober som jag är där. För det är ju snart, eller två veckor kvar.
I veckan har jag jobbat mest med Pauschalreise eller paketresor, beror på hur man ser det. Det är både tyska, engelska och svenska paket som ska skrivas i alla de tre språken. Så i veckan har jag översatt alla till svenska, eller dvs de som inte var svenska från början. Och till veckan ska jag skriva dem antingen på tyska eller engelska. Vi kommer också att få paket på franska och då kan de blir lite knepigare med skrivandet…
Men det där ska vi nog kunna ordna på något sätt. Jag kan ju i alla fall översätta de franska paketen till svenska om det är från Laponia för då står de ju samma sak som på alla andra språk. Om de ex är ”Christmas 3 nights 22-26 december” om det är paketerbjudandet på engelska så borde de väl stå typ Noël 3 noir eller nå sånt ;p

Aja, det är väl lite kort om jobb och så. Vad kan man säga mer? Förra helgen var hur härlig som helst alltså. Födelsedag med oanade överraskningar och Lyckselemarknad. Det är ju hur bra kombination som helst!

I övrigt, vad händer framöver? Jobb i då i alla fall två veckor till. Sen blir det kanske en visit i Umeå 23/10, blir även kanske Tärna någonting framöver, men det är inte säkert det hinns med i Oktober. Jag var även sugen på att se Beck – i Stormens öga fredag 9/10, så vi får se hur det blir med den saken.
Torsdag 15/10 ska jag på surströmmingsfest med jobbet. Såg även att jag har ett möte på arbetsförmedlingen 20/10och ja, någon helg efter det är det väl halloween och då får vi väl se vad som kan tänkas att man hittar på då.

 

Nu ska jag i alla fall ut och vara lite produktiv, nämligen samla ihop löv. När man ändå är hem kan man ju göralite nytta också

 

 

 

.

 

 

 


RSS 2.0