Då var påsken förbi...

Då var även påskfirandet för 2011 förbi. Jag har tillbringat dagarna i Arvidsjaur samt i Järvträsk och Glommersträsk. Det har blivit att vara ute en del, vädret har varit underbart så det har varit skönt. Sen har jag även hunnit med årets Påskrock i Glommersträsk som var på skärtorsdagskvällen.


Jag hade planer på att göra en liten påskbrasa men det blev aldrig. Av ren impuls så drog jag upp till Arvidsjaur på påskaftonen. Så något påskbrasa blev det inte tal om. Tände lite värmeljus hemma i lägenheten innan jag gick ut för nya äventyr.
För de som är intresserade av att läsa om påskbrasorna och deras betydelse och innebörd kan jag hänvisa till http://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5skbrasa
Sen finns de förstås tradtioner i andra länder där de är ännu mer vanligt;
http://de.wikipedia.org/wiki/Osterfeuer








I övrigt så är jag fortfarande arbetlös så det innebär precis som tidigare att man får söka sig lite tidsfördriv då det är brist av annat. Igår kväll så fördrev jag tiden med lite Two and a half men förstås, men även ett besök på den här sidan; http://www.farbrortorsten.com
Det var en rätt rolig sida, mest flum med vitsar och andra roliga saker men ändå ett tidsfördriv när man inte har så mycket bättre för sig.



Ang two and a half men. Det är ju trots allt lärorikt på vissa sätt. Man lär sig ju lite namn, orter, geografiska kunskaper, historia och så blir man ju bättre på engelskan förstås.
Sen har jag ju även lärt mig ordet Schadefreude - skadeglädje. Det är ju visserligen direktöversatt men det var ett ord i tyskan jag inte tänkt på. Aldrig kommit i en situation så jag fått använda det. Sen den känslan man känner då man fått dåligt samvete över att ha haft skadeglädje, dvs Glaukenschtuken - det fanns tydligen inte i tyskan. Eller det används inte. Men det lät ju roligt iallafall.






http://www.felsms.com/ är också en stor favorit hos mig. Man ska väl inte visa skadeglädje över andras misstag och feltramp men ibland kan de faktiskt vara rätt rogivande. Lyckligtvis har jag inte varit med om några större misstag i felsms-branschen. Kan faktiskt säga att jag sällan skickar sms till fel mottagare. Det har hänt men de är inte många gånger senaste 10 åren.



I afton åker jag till Arvidsjaur. Blir där i veckan, får se vad som planeras in. Ett besök på badhuset ligger i agendan, sen är det inte just något mer. Försöka vara ute i solen mycket och njuta av värmen. Många promenader och andra utomhusaktiviteter ska väl försöka skrivas in i kalendern.



Tidsfördriv

Som arbetsökande så känns det lite som dagarna handlar om att fördriva tiden. Att ständigt söka någonting att göra för att få tiden att gå tills den dagen då man faktiskt får ett jobb eller någon slags aktivitetet som man iallafall har en säker inkomst på. (Misstolka ingenting nu)


Sen har jag gått tillbaka med att plugga glosor/veckans ord. Det är faktiskt riktigt lärorikt. För att ordförrådet i tyska är ju aldrig fel att utöka. Problemet är att jag märkte att jag måste utöka mitt ordförråd i svenska också. Jag menar, vad är frånfälle, nyck, hätta, ärg, plädera, talg och okynnig och tidevarv ( okej, det sista vet jag typ, men kan inte förklara). Det var några av de ord som jag inte hade någon aning om. Lyckligtvis så är det Wortkunde så de tyska orden fanns bredvid och i många fall så kände jag till dom orden men jag skulle nog ha använt andra svenska ord än dessa. Hur ofta använder man dom egentligen? Dock har jag på det svåraste men de tyska orden känns inte så komplicerade så varför krångla till svenskan?
Prova gärna Selingua, ett perfekt program om man vill lära sig lite nya språk :)


Så resultatet är att jag ökar ordförrådet i båda språken :)

Tanken var att jag skulle lära mig franska glosor men jag börjar med tyska och fortsätter sedan med franska.



Det finns ju någon slags lista lite här och där med typ... 1000 saker du kan göra om du har tråkigt. Jag funderar på leta åt den och börja bocka av. Chansen är väl inte helt obefintlig att jag redan gjort någon av de sakerna. Nä men grejen är väl det att jag är så dålig på att göra ingenting, att bara slappna av. Det blir fort tråkigt i längden. Jag har hellre fullt upp så jag får hålla lite tempo. Så ett jobb hade inte varit fel. Nu kanske man inte ska ha för höga krav men man är ju trots allt främst intresserad av en bransch, så jag håller mig kanske där tills vidare.




Sen har jag funderat lite mer på mina reseplaner i höst om det nu kan bli av. Jag har t.om kollar flyg med Ryanair, Skavsta-Dússeldorf och hur man ska ta sig till och från flygplatserna. Okej, inte till Skavsta men det visste jag redan.





Sen har jag kollat upp lite olika alternativa boenden. Man kan bo i studenthem, i ett WG (Wohngemeinschaft), alltså gemensamt utrymme/boende.. Delat kök & badrum med andra ord. Sen kan man även välja t.ex vandrarhem eller lägenhet om man vill gå så pass. Men vi får se hur det blir i höst. Jag har ju 2,5 månad kvar innan anmälningstiden går ut så jag har ju tid att tänka. Dock vet jag inte om det gäller att vars snabb att söka eller om de läser alla sökningar efter 5/7. Då är det ju lugnt om fallet är så.
Tittade lite på anmälningsblanketten och dom vill ju verkligen veta de mesta om en. Personliga uppgifter som namn, var man bor osv det hör ju till samt anledningar till varför man söker men sedan vill dom också veta/ta del av

– Personbevis
– Betygsavskrifter
– Intyg/betyg från eventuella anställningar
– Personreferens (namn och telefonnr till en person
som känner dig, t ex lärare eller arbetsgivare)
Nuvarande yrke/sysselsättning:
___________________________________________________________
Allmän utbildningsnivå: Grundskola/motsv _____år Gymnasieskola _____år Komvux _____år Högskola _____år
Annan utbildning: _________________________________________________________________________________
Förkunskaper i det valda språket (ange vad du läst i skolan, antal år, betyg, utlandsvistelse eller nybörjare/nästan nybörjare):
________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________
Anställningar (ange alla längre anställningar eller vad du annars sysslat med de senaste åren):




Sådana detaljer tycker jag gärna dom skulle ha fått vänta med tills man väl var på plats, det hade varit en större fördel känns det som. Kanske inte allt det där men.. du förstår vad jag menar.

.

En dröm som... kaaan bli verklighet

Vilka idéer man kan få. Jag var på arbetsförmedlingen igår och råkade hitta en annons.

"Lär dig tyska i Tyskland"
Kostnadsfri nybörjarkurs i sommar och höst i Düsseldorf. Braheskolan i samarbete med IS Düsseldorf arrangerar en kostnadsfri kurs i nybörjartyska. Under några intensiva veckor får du prova på ett helt nytt språk och lära känna en ny kultur. Undervisningen varvas med intressanta utflykter i området, t.ex i Köln och Bonn.

* Studera tyska med inhemska lärare.

* Lär dig att föra enkla vardagskonversationer.

* Delta i intressanta exkursioner och då en inblick i tysk historia och kultur och natur.

* Utnyttja läget i Europa och ta dig till Frankrike, Belgien och Holland.

* Avsluta läget med en kopp kaffe vid den vackra Rhenpromenaden.

Kurstid höst 5-30 september. Sista ansökningsdag 5 Juli.
Vi välkomnar både nybörjare och personer med vissa förkunskaper.




TÄNK! Visst blir man lyriskt lycklig? Tänk vilka möjligheter.
Dock så glömde dom skriva kontaktuppgifter på annonsen men med lite finurlig magi så hittar man det ändå på http://www.is-duesseldorf.com

Om det inte har framgått så är jag grymt sugen på att genomföra det, eller något liknande. Resa till Tyskland kommer jag att göra i vilket fall som helst och jag känner inte att det är helt nödvändigt med en utbildning i tyska för det. Men det vore ju ett bra motiv till att resa om man vill ge sig själv en anledning.

Sen så sägs det ju att det finns inget bättre sätt att lära sig ett språk än att åka till stället där språket talas. Då skulle jag ju troligtvis få reda på om det stämmer eller inte. Inte för att jag tvivlar men... Om vi låtsas att jag gör det och så vill jag motbevisa mig själv.

Nu ska jag återgå till vardagen och göra någonting annat.
Uppdaterar senare!



För de som är intresserade följer mer fakta längre ner på sidan.







Düsseldorf – en metropol i hjärtat av Europa. Düsseldorf är huvudstad i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen och bland tyskar känd under namnet ”Die längste Theke der Welt” (världens längsta bardisk). Med sina 600 000 invånare är det en levande stad med ett stort kulturellt utbud och en internationell prägel. Düsseldorfborna själva avslutar gärna dagen med en kopp kaffe på den vackra strandpromenaden vid Rhen.

Under sju sommarveckor/fyra höstveckor har du själv möjlighet att upptäcka Düsseldorf samtidigt som du lär dig grunderna i det tyska språket. Våra lärare har alla tyska som modersmål och lång erfarenhet av att undervisa tyskstuderande svenskar. Undervisningen, som uppgår till 4 lektionstimmar om dagen, bedrivs i våra lokaler centralt i stan. Därutöver får du kompletterande uppgifter att utföra hemma för att maximera inlärningen. Tyngdpunkten ligger på kommunikation samt praktisk tillämpning av språket. Dina nya kunskaper kan du dagligen omsätta i praktiken – oavsett om det handlar om att köpa bröd på bageriet, beställa en öl i baren eller presentera dig för rumsgrannen.

Vid sidan av undervisningen organiserar vi intressanta utflykter och exkursioner. Läs mer >>



Tyska för nybörjare ges i samarbete med Braheskolan och är kostnadsfri. De utgifter som tillkommer i samband med resan till Tyskland och resor inom Düsseldorf, kurslitteratur samt kost och logi finansierar den studerande med hjälp av studiemedel. Antagna kursdeltagare betalar in en anmälningsavgift (OBS! 350 SEK) till Braheskolan. Med denna summa finansieras de utflykter och exkursioner som görs inom ramen för kursen.

Att Tyska för nybörjare är en folkhögskolekurs innebär pedagogiskt bland annat att:
- gruppen är viktig: att samtala, dela med sig, lyssna, lära av varandra
- vi gillar variation vad gäller ålder, bakgrund, erfarenheter, perspektiv
- vi använder "verkligheten" som kunskapskälla
- vi arbetar elevcentrerat
- vi provar alternativa undervisningsmetoder

Nästa kurs: 14 juni - 29 juli 2011 (7 veckor). Sista ansökningsdag är 15 april 2011.

5 september - 30 september 2011 (4 veckor). Sista ansökningsdag är 5 juli 2011.

RSS 2.0