Julmarknader, Julfirande och Vinter

Nu börjar det närma sig jul, det känns faktiskt nära nu. Äntligen har snön nått Düsseldorf, och såväl också "snökaoset" som tidningarna Tyskland över beskriver situationen. I fredags kom den första riktiga snön och det var faktiskt riktigt spännande att se. Här i Nordrhein Westfalen kom ungefär 10 cm under hela dagen och det räckte för att orsaka förseningar i lokaltrafiken, uteblivna tåg, tunnelbanor och spårvagnar. 
Jag var ledig i fredags och tänkte påbörja den första julhandeln för i år. Var en kort stund på centralstationen i Düsseldorf och jag tror aldrig jag har sett och hör samt märkt av så många förseningar och uteblivna tåg. Mellan alla upprop om: "ICE 712  till München Centralstation, avresa 12.15 bla bla bla" så var det såklart många: 
"Idag - cirka 45 minuter sen" och "Tåget uteblir idag".. 
Lustigt nog är inte Tyskland riktigt likadant som Sverige. I Sverige kan vi ju längre norrut man kommer hantera snön bättre och vad det medför, ju längre söderut man kommer i Tyskland ju mer snö, kallare och mindre problem. 
 
 
 
I fredags påbörjade jag som sagt julklappsinköpen och nog gjorde jag några fynd alltid, men det är långt ifrån klart. Det är särskilt svårt i år eftersom jag måste transportera det på flyget och det ska såklart rymmas i en resväska och vara helt då jag kommer fram. Har visserligen aldrig åkt resväska, men gissar att innehållet har det nog så obekvämt. Och såklart.. det ska tåla kyla. I flygplanet i bagageutrymmet ska de visst vara rätt kallt. Presentkort är ofta en bra idé.. Men presentkorten jag köper här går knappast använda i Sverige och i Sverige kommer jag inte ha någon tid till julhandling antar jag. Så jag får försöka klura och tänka ut någonting lämpligt. 
 
Har hunnit med att gå lite på julmarknader också. 30/11 hade vi julfirande med den internationella avdelningen på jobbet. Var på julmarknad i Dortmund och kollade runt lite och sedan var vi på en restaurang och åt, pratade osv. 
Dortmunds julmarknad var magnifik, men på tok för mycket folk för att se någonting. Var dock en upplevelse att se Europas största julgran på deras "torg". 
I lördags 08.12.12 hade vi julfirande med alla kollegor på jobbet. 3-rätters meny, dryck, dans, musik och ett halvfullspäckat program stod på schemat. Det var riktigt trevligt och det var en oförglömlig kväll :-) Mycket nöje, prat och skoj. 
Innan middagen var också en tävling där vi skulle gissa hur många stöpsel (flaskförslutare) det fanns i ett litet minikar som låg huller om buller. Konstigt nog gissade jag exakt rätt - 207 stycken var det och därmed vann jag ett pris för det. 
Maten var förövrigt fantastisk! Kul att ha prövat lite tysk julmat. Gåsbröst, gåslår, äppelrotkål, potatisgratäng, grisfilé i gräddsås, gravad lax, rökt lax,  fiskpanna, potatisbollar och ris. 
Sen förstås Chokladmousse, Bayrisk glass och en slags saftkräm av skogsbär till efterrätt. 
 
 
 
I övrigt har jag varit på julmarknaden här i Bilk, i Altstadt, i Flingern osv. Det finns mycket härligt att se och det är så underbar atmosfär här! Ljud och ljus överallt, marknadsstånd med olika läckerheter och tomtar, troll och andra juldekorationer att förknippa med julen. Sen är det så härligt eftersom man känner den goda doften av allt smarrigt som finns att köpa. Sen är det så oerhört mycket turister från hela världen så det gör det nästan mer spännande då man vet att det är så uppskattat även i andra länder och kulturer. 
 
Lite av det som erbjuds på marknaderna och vad det är tänkte jag berätta här:  
Poffertjes - Poffertjes är en holländsk specialitet som påminner om små pannkakor/plättar. Dom är relativt tjocka och serveras med små smörbitar och med florsocker på. Därigenom är smaken sötare än vanliga. dessa garneras också ofta med sirap.
 
Glühwein - Det är en alkoholhaltig varmt tryck som dricks i centraleuropa under adventstiden, mycket vanlig på julmarknader. Liknande drycker är glögg, punsch och feuerzangbowle. Glühwein består av rött eller vitt vin med olika sorters kryddor, vanligtvis kanel, nejlika, citron och anis. 
Sen finns även "Glühwein mit Schuß", det innebär egentligen glögg med en shot av någon slag, amaretto t.ex. 
Feuerzangbowle t.ex består av vin, rom, kryddor och örter. 
 
Brezel - (I engelskspråkiga länder: Prezel) 
 
Rostbratwurst / Currywurst/Krakauer . Olika sorters kryddad korv. 
 
Gebrannte Mandeln - Brända mandlar.
Förutom mandlar finns: valnötter, macadamia, jordnötter m.m. 
 
Ananas - äpple - vinddruvor - jordgubbar i choklad. 
 
Heiße maronen - Ätbara varma kastanjer 
 
Puffer Kartoffelpuffer, Erdäpfelpuffer, Reibekuchen, Reiberdatschi,Reibeplätzchen, Dotsch / Kartoffelpfannkuchen - Liknande motsvarigheten till våra raggmunkar. Kärt barn har många namn. 
 
Crepes 
 
 
Det finns lite smått och gott. Uppdaterar vidare framöver, nu ska jag ta och leta ut lite att göra för morgondagens tågresa. 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0