Praktik och annat kul

Jag har som många redan vet avslutat serviceutbildningen och startat praktiken. I och för sig ingår ju praktikperioden i utbildningen, men den teoretiska utbildningsdelen samt praktiska (matlagning, bakning, servering m.m) är klar. Så nu är vi alla 12 ute på praktik på lite olika ställen.
Det är alla möjliga ställen. I kök av olika slag, livsmedelsbutik, inom hemtjänsten och i lokalvården samt inom resturangbranschen, mer åt serveringshållet. Jag är den enda som valde receptionsyrket som praktikplats.


På Hotell Laponia är det hur kul som helst, har i princip bara varit i receptionen och det är då jag trivs som bäst. Mötet med nya människor, att få serva och betjäna dem efter kunskap och erfarenhet, att konversera och föra en dialog och just de här med att ta kontakt är en stor del av det som gör att jag trivs så bra inom just; turism. Sen är de ju förstås att man träffar ju verkligen folk från hela världen. Känna att man hjälper någon och att man faktiskt säljer en tjänst som man brukar säga. Språket och kommunikationen är viktig var det en klok människa som sa, och nog visst är det så.



I helgen är det Euskefeurat som uppträder i Kongressen på Laponia så det väntas mycket folk. Fullsatt! Sen är det även fullsatt i restaurangen på julbordet som är efteråt. Så det ska bli trevligt att jobba en kväll som den.


Just nu är det ombyggnationer i receptionen och jag tror det kommer bli en succé när allt är klart. Så bara att vänta med spänning..
På måndag startar flygen från Tyskland med Air Berlin & FlyCar. Det ska bli enormt kul att komma i kontakt med biltestbranschen lite mer än vad jag har gjort tidigare.






Förutom praktiken har jag hunnit med lite av varje senaste tiden, Älgfest i Järvträsk, 18årsfest här i Arvidsjaur, lite shopping inför jul och andra praktiska smågrejer sådär. Dock börjar det vara rätt kallt om dagarna, i morse var det -23 då jag gick till praktiken, nu är det bara -17,3 så lite längre promenader kan man ju göra i den temperaturen. Kylan ska väl hålla i sig till efter helgen och sen blir det något mildare.. -10 -  -15 grader så de blir ju rätt lagom.
Lustigt nog känns det mer behagligt att vara ute nu som i morse än t.ex i förrgår då det var bara 15 grader. Men i norra Sverige pratar vi ju om dry air så det är väl anledningen. Våra temperaturer i Januari och Februari skulle väl aldrig fungera i ett land som t.ex Tyskland? -35 i Tyskland skulle väl kännas som -55 här, minst.





Praktik, utbildning samt kuriosa om 9 november

Vintern börjar närma sig med stormsteg, kylan har dragit över norra Sverige och snö väntas på många håll i landet. Just nu är det ca -16 grader utomhus, har varit kallare tidigare under dagen även här i Arvidsjaur. Förutom vintern så börjar även den serviceutbildning jag går att närma sig slutet. Det är sista veckan i klassrumssituation nu så att säga. Vi har kök imorgon och på torsdag är det en dag då vi ska göra en storstädning i köket på Medborgarhuset och fredagen blir rätt lugn med avslutningsfika och utvärdering av utbildningen och lite sånt där.

 

F.r.o.m 14/11 (söndag) så börjar min praktik. Formellt börjar praktiken på måndagen efter men har även hört andra i klassen som börjar nu i helgen, dels därför att man ska få en liten inblick och en kort inskolning för vad som väntar.

Jag ska göra min praktik i receptionen på Hotell Laponia och det känns oerhört kul. Dels därför att jag ska få en inblick samt arbeta på en annan typ av boendeanläggning än vad jag kan sen tidigare, men också för att jag tycker om stället i allmänhet och det verkar vara trevlig personal och ett roligt ställe att jobba på.

De flesta andra i klassen ska vara i storkök och på restauranger och arbeta med lokalvård på olika ställen, flygplatser, hotell, äldreomsorgen, restauranger m.m men jag kände att arbeta vid disk på det sättet som i reception på ett hotell eller annan anläggning, de är precis det jag vill göra. Så jag ser framemot det.

 

 

Nu under den sista veckan så händer det en del. Igår hade vi lite teoretiska förberedelser för morgondagen samt ett kunskapstest, idag hade vi praktiska förberedelser. Imorgon ska vi nämligen laga, äta och bjuda andra på en 3-rätterslunch.
Det består av räkröra med kräftstjärtar, oxfilé och potatisgratäng med grönpepparsås och till efterrätt hemlagad och köpt vaniljglass med olika bär och med citronmeliss som garnering. De är väl de lite kort sagt, sen går väl rätterna att detaljera lite mer men i alla fall.

 

 

 

I övrigt så är 9 november en lite speciell dag för många. Idag finns de nämligen de som firar den tyska nationaldagen, trots att den egentligen är 3 oktober. För att citera;
”Den politiska skaran firar nationaldagen 3 oktober, trots allt så vet de inte bättre efter 20 år. (21 i år) De konservativa och liberala Tyskland firar nationaldagen 9e november. ”

Just idag är det 21 år sedan murens fall. Mer om detta och mycket mer finns att läsa här;

 

http://www.blauenarzisse.de/v3/index.php/gesichtet/1126-9-november-der-wahre-deutsche-nationalfeiertag

 

 

Nog om detta, nu ska jag se till att få någonting gjort. Får se om det blir en promenad eller vad som händer, klär man sig väl så är de väl inget dåligt alternativ.

Var trevligt med besök från Sorsele både igår och idag. Vem vet vem som besöker en imorn..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0