Rättegång

Precis som många andra har gjort så har jag följt rättegången mot Anders Behring Breivik. Lyckligtvis är det ingenting man behöver göra live utan kan följa allt i efterhand via media i papperstidningar, i tv och på nätet.

Mellan 500-1000 journalister världen över har befunnit (och befinner) sig i Oslo senaste veckan för att bevaka rättegången. Vad, när och hur man får filma finns de stränga regler ifrån, men uppdatera live via text är någonting man får göra. På norsk media, VG.no och NRK.no finns den bästa möjligheten till att få rörliga bilder inifrån sal  250B på Oslo tingsrätt. Vg.no och Nrk.no har även varit flitiga att uppdatera vad som händer, ord för ord, minut för minut. En rättegång som kommer pågå till 22 juni, dvs i tio veckor.

------------

På Aftonbladet finns liveuppdateringar minut för minut sen förra måndagen då första dagen var. Det ska enligt uppgift också finnas på Expressen, men det är ingenting jag kollat upp. Andra stora medier som brittiska BBC, tyska Bild och den tyska kanalen ZDF, schweiziska Blick och den österrikiska tidningen oe24 bevakar det på plats i Oslo. Det beskrivs lite annorlunda beroende på vilken tidning man läser, men journalistiken i sig skiljer sig antagligen från länderna så därför föredrar jag att läsa i allihopa. Tur att internet finns, annars hade det inte varit så lätt.
 -----------------------

Att det är tragisk läsning är väl inte för någon en nyhet då det handlar om 69 skjutna, 8 som dött till följd av en bombmassaker samt 209 skadade.
Det har framkommit en hel del under den senaste veckan och vittnen, experter, Anders Behring Breivik själv, domare, advokater, åklagare, poliser och många andra har hörts.
Sen att det som står inför rätta är en person med två idoler; Peter Mangs, skytten som satte Malmö i skräck under månader, samt Lasermannen som under 90talet gjorde precis samma sak.
 --------------------
Sen att han säger att han är det extremaste som hänt världen sen andra världskriget och ser det som en politisk bragd.. Ja, då är det inte konstigt att det blir sorgligt.

-----------------

Tankarna går till offrerna, deras familjer, övriga anhöriga och inblandade.





Första skoldagen

Nej, jag ska inte börja skolan och särskilt inte på annandag påsk. Det var en dröm jag hade men som var fruktansvärt verklighetstrogen och det kändes verkligen som det hände mig. Det var nämligen såhär..

Jag hade sedan flera dagar förberett mig för att börja på den nya skolan. Det var komiskt nog den skola jag redan gått barn och fritidsprogrammet på men den var ändå helt ny för mig. Precis som om jag gått tillbaka några år, fastän jag trots allt kände hela klassen och lärarna. Precis som att det blev en repeat på det liv som passerat som i en revy.
Av en märklig anledning så var jag iallafall med två kompisar uppe på ett Isberg och vi satt och njöt av utsikten ut över Arvidsjaur samhälle.




Ingen av oss hade egentligen koll på klockan och jag visste att jag skulle börja 8.20 men plötsligt var klockan 10! I paniken försökte jag ringa mina lärare för att ursäkta mig och säga att jag kommer sent och jag hoppades innerligt på att jag inte missat så mycket. Att komma försent första dagen kändes som någon hemskt och nervligt. Eftersom jag inte kom ihåg numret så blev jag tvungen att ringa genom växeln på Arvidsjaur kommun. De kopplade mig vidare men inget svar.. Prövade desperat ringa alla mina klasskompisar samt skriva till dom men ingen svarade och jag fick bokstavligen panik.
Till slut så tog jag mig ändå mod till att försöka ta mig ner för isberget och gå på skolan men med lite skamsenhet. Då jag skulle klättra ner så tappade jag greppet om platån där jag stod och till slut så hade jag bara en hand att hålla i  mig med och till marken var det nästan 20 meter.
Is är ju inte mycket att greppa i då den snabbt smälter så jag blundade, önskade att det var en dröm och vaknade halvt skräckslagen.

Drömmen kunde ju faktiskt nästan ha varit en sanndröm.. Dock har vi inte så många isberg i Arvidsjaur. Låt gå för snöhögar, men riktigt 20 meter höga är dom inte.. men en massa kubikmeter iallafall. Kanske 5 meter höga eller nånting, jag vet inte. Svårt att säga.

RSS 2.0