Amsterdam, tyskarnas kännedom om Sverige

Det går alldeles för länge mellan gångerna jag tar mig tid till att skriva så jag gör ett försök ikväll och se om jag lyckas författa någonting vettigt.

Livet i Tyskland rullar på bra med lägenheten, med vänner, med jobbet och allt som hör vardagen till. Var till Amsterdam under helgen som var för att besöka mina holländska kollegor som var på mässa. En slags massa för barn, föräldrar och gravida. Det var två stora hallar uppdelat i ”större mer kända märken” och lite mindre företag som sålde barnkläder, nappar, barnvagnar, barnmat, bilbarnstolar och allt möjligt som vi också säljer. Var kul att se en av de första mässorna i Holland inom det området. Med sina ca 50 000 besökare om dagen så hann förhoppningsvis många få syn på pinkorblue.nl

Amsterdam var i övrigt hur bra som helst. Var där tillsammans med 3 tjeckiska kollegor och 4 tyska kollegor och turistade och allt möjligt. Amsterdam vintertid är kanske inte de ultimata pga fukten och blåsten, men de fick funka ändå.

Nu efter att jag har bott här i över 6 månader så har man förstås lärt länna landet bättre, människorna, kulturen och allt som kretsar däromkring.
Av nyfikenhet har jag förstås undersökt lite vad tyskarna känner till om Sverige och framförallt vad dom förknippar med Sverige. Svaren man fått har väl inte varit helt oväntade även om alla inte varit fullt så positiva.

Tänkte att jag skulle rada upp dom allra vanligaste svaren jag fått för den nyfikne. Ingen speciell rankning utan blir lite på måfå efter vad som faller mig in.

 

 

·         Ikea – självklart förknippas Sverige med IKEA, köttbullar, knäckebröd och kanelbullar.

·         Mörker, kyla och norrsken – Dom är medvetna och känner till att det kan bli rätt kallt i norra Sverige och av någon anledning (okunskap) så har många även fått för sig att det är mörkt hela vintern dygnet runt. Men att det självklart finns ett vackert skimrande ljus däruppe i norden.

·         Lappland – Alla vet vad Lappland är, dom har hört det och förknippar det med något positivt med snöskoterkörning, skidåkning, hundspann osv. Ingen vet vad Norrland och Norrbotten är, men självklart klingar Lappland bekant.

·         Stockholm, Göta Kanal, Kronprinsessan Victoria och att drottningen är från Tyskland. – Att Stockholm är huvudstaden är väl kanske inte okänt för så många, men att Göta Kanal och kungefamiljen låg så varmt om hjärtat var mig inte helt väntat.

·         Blonda tjejer och blåa ögon – såklart känner dom till Sveriges alla blonda tjejer. Några killar jag träffade på en krog sjöng t.o.m en sång om dom. ”Schweden haben die schönste Frauen der Welt” – (Sverige har dom vackraste kvinnorna i världen)

·         Älg och ren – Förknippar många med Lappland.

·         H & M – Mött en hel del som faktiskt känner till att Hennes & Mauritz är en svensk firma. Inte dåligt, inte dåligt.

 

Sverige, Danmark, Norge och Finland klumpas ofta rätt ihop. Allt däruppe blir Skandinavien på något sätt. Stött på dom som fått för sig att Anders Breivik är från Sverige och att attentatet skedde i Sverige, att Oslo är i Sverige, att Lego kommer från Sverige samt att tomtens land (Rovaniemi) ligger i svenska Lappland.

 

 

 


RSS 2.0