Året 2019

2019 var ett spännande år. Jag hann, precis som jag hade planerat, att resa en hel del. Det blev totalt 36 semesterdagar som jag tog under året. Det innebär att jag hann med en hel del och det var: 
 
Niz, Serbien i Januari. En mysig stad, en av de största i Serbien men jämfört med många tyska städer ändå förhållandevis liten. Det fanns mycket fint att se och jag lärde känna kulturen och prova många nya maträtter. Tog mig bra fram med engelska så helt ok.  
 
Februari började med kyla i Tyskland vilket innebar att jag sökte mig till varmare trakter så blev ett par dagar i Essaouira i Marocko. En relativt liten stad men ändå en hel del att upptäcka. Små tradtionella marknader med färsk frukt och färska bär från området var definitivt en höjdpunkt då jag gärna handlar lokalt. Då de troligtvis var vana turister var det inga kommunikationsproblem. Hade runt 20 grader så det var definitivt varma än i Tyskland. 
 
Jag hade inte riktigt fått nog av värme och sol så nästa resa bar av till Alicante, Spanien. Av Spaniens fastland hade jag hittills endast besökt Barcelona så jag kände att det var dags att utvidga mina vidder. Alicante var fint, litet, mysigt men inte nödvändigtvis så mycket att se så ett besök räcker. Fina stränder, mycket god mat. 

I Mars bar det av till Lissabon. Min första resa till Portugal. Jag är lite av ett fan av huvudstäder och även om de kanske inte nödvändigtvis är de finaste städerna så vill jag gärna ha besökt dem. I Portugal träffade jag en f.d kollega som visade mig runt i stan vilket var riktigt uppskattat. Däremot fanns det mycket skumma typer som sprang runt överallt så skulle inte säga att jag riktigt kände mig så säker. 
 
I Augusti blev det en tur till Krakow i Polen. Jag har hunnit se ett antal polska städer innan, dvs Warszawa, Wroclaw. Czestochowa, Rzepin och Poznan. Krakow hade jag fått höra av flera kollegor att det skulle vara en riktigt fin stad med mycket att se vilket stämde riktigt bra. Däremot var det vissa dagar riktigt riktigt varmt vilket innebar att det blev mycket att ta skydd från solen. Konstaterade att 25 grader där känns betydligt varmare än 25 grader här. 
 
I slutet på Augusti blev det även en resa till Stockholm. Det är trevligt att återse Sverige någon gång då och då, även om det inte direkt är hemmavid så är det en speciell känsla. Stockholm har jag alltid tyckt om och även denna gången var det en bra resa. Att flyga till Stockholm Skavsta är förstås bundet med en hel del resande eftersom avgångsflygplatsen inte är direkt i Düsseldorf utan snarare vid nederländska gränsen så blir det ett resande både här och i Sverige för att nå målet. Lärde känna nya människor och fick uppleva nya platser. 
 
I Oktober fick jag upptäckt ännu ett nytt land då jag reste till Skopje i Makedonien. Det är huvudstaden i Nordmakedonien och var riktigt fint. Trevliga människor, mycket spännande balkansk mat och en aningen bättre väder än i Tyskland. Vad som fascinerat mig nu i Makedonien, Serbien, Kroatien och Bosnien är hur lika språken är. Det jag lärt mig i ett land kunde jag i princip använda i de resterande. Ibland behövde jag byta ut någon bokstav men det är verkligen i grund och botten i princip samma språk. När jag pratat med befolkningen om likheterna har många varit så lite "Det är samma språk" så därför tillåter jag mig själv att skriva så utan att själv kunna bedöma huruvida det är så. 
 
Senare under Oktober så blev det ännu en resa till Polen, denna gången till Gdansk. Det var verkligen fascinerande att det var så mycket turister från Sverige, Norge och Danmark. Jag antar att det hänger ihop med hur lätt det är att ta sig dit. Min första upplevelse på flygplatsen var tavlan med både ankommande flyg från Malmö, Göteborg och Stockholm. Utöver det finns ju även färjetrafik från Skåne och Blekinge. Exakt vilka städer vet jag inte men förmodar Ystad och Trelleborg men kanske även fler. Gdansk var riktigt fint och jag är glad att jag åkte dit. På köpet blev det även en tur till Gdynia som ligger en litet bit därifrån. Var dock mindre än jag förväntat mig och inte alltför mycket att se. 
 
I November hade jag också ett par dagar ledigt vilket förde mig till Alanya, Turkiet. Där har jag varit tidigare men jag kände att jag behövde lite värme innan den tyska vintern och där fick jag iallafall uppleva 24 grader alla dagar. Alanya är förstås också fullt av turister, även under lågsäsong. Var dock riktigt trevligt och väldigt bra hotell. Vad som är opraktiskt för en pälsallergiker är alla vildkatter och hundar som springer runt överallt. Det var väl den enda nackdelen. 
 
Nästa år är självklart också förbundet med resande. Det jag har fått bokat hittills är Athen, Grekland i slutet på Februari och i Mars blir det en resa till Tirana, Albanien. Det innebär teoretiskt sett två nya länder. Teoretiskt för att att jag varit på Kreta 1995 men i och med att det är en ö så räknar jag det inte som Grekland på samma sätt som om jag besöker fastlandet. Jag har varit på Mallorca men inte ville jag se det som Spanien. För det första för att det som jag upplever det, talas mer tyska där än på spanska fastlandet och för det andra för att det delvis betecknas som Tysklands 17:e förbundsland på grund av alla turister. Albanien däremot är ett helt nytt land för mig. 
 
Så, nu den slutliga frågan. Vilket land var bäst? Det kan jag dessvärre inte svara på. Alla städer och länder hade sin charm och något som gjorde besöket extra speciellt. Det är dock på så olika nivåer så det är omöjligt att svara på. För att ta ett exempel är det förstås något helt annat att vara på semester i det egna hemlandet där man kan språket och så att säga, vet vad som väntar en gentemot ett helt nytt land där du aldrig varit och inte förstår ett ord av språket. I det här fallet menar jag Marocko där kulturen är en helt annan. 
 
Jag ser i varje fall framemot 2020 och året får gärna komma nu, eller hm, om tre dagar om så vill och önskar alla även ett glatt och lyckligt 2020. 
 
 

RSS 2.0