Veckan som varit

   Så, då var det åter dags igen för ett inlägg i bloggen. Nu är det ju snart sommar och jag ser framemot allt trevligt som väntar under sommaren. Som tur var så bor vi ju där vi bor och har midnattssolen, dvs ljust dygnet runt så det är ju en extra härlig grej. Förhoppningsvis ska man väl även kunna dela med sig om vad som kan tänkas vara en smula intressant, eller om inte annat läsning för stimulansens skull. Så här kommer några rader om vad som händer och sker för min del.
 
   Vi börjar närma oss helg och helg innebär ledighet för många, dock inte för mig hela den här helgen. På fredag & lördag är det nämligen distriksmästerskapet i Basket och det hålls här i Arvidsjaur på Camp Gielas, där jag jobbar extra. Jag kommer behövas på lördag från kl 16 och eventuellt ändå till kl 23, det får vi se. Receptionen stänger egentligen kl 22 för kunder men i och med det här evenemanget kan de bli en stund extra.
 
 
 

 
Så förövrigt, vad har hänt för trevligt i veckan?
 
   Mån - Hade skola i vanlig ordning. Den här veckan lär nog vara den bästa veckan om man utgår efter mina intressen. Det  handlar nämligen om turismen. I och för sig blir de mesta repetition, iallafall när de gäller den lokala destinationen. Sen så finns de väl alltid saker som man inte tagit till sig som kan bli som nya såklart.
   Det handlade om hur turismen i Sverige var uppbyggt, hur besöksnäringen fungerade, vilka som ingick i den och en hel massa statistik när de gäller gästnätter, genomfartstrafik, försäljningssiffror, besökare osv.
   Jag tänkte inte gå in djupare på det här just nu men bara nudda de lite på ytan. Kan även nämna att vi idag hade besök av Arvidsjaur Turistbyrå.
 
   Tisdag - Här hade vi besök av en av föreståndarna för Båtsuoj Samecenter. Här blev de lite mer ny intressant fakta, saker som jag inte vetat men förstås även en del repetition. Statistik uppskattas alltid så sånt är kul att höra på.
 
Onsdag - Åter igen besök av Arvidsjaur Turistbyrå. Idag har vi sett lite videoklipp från olika händelser. I övrigt har vi pratat om marknadsföring, olika sätt att marknadsföra en produkt eller ett företag samt hur viktigt det här och vilka kostnader det kan röra sig om.
   På eftermiddagen så blev vi indelade i grupper och skulle lösa lite uppgifter. Det var nämligen mail från lite olika länder i Europa som turistbyrån hade fått och där vi skulle på ett bra sätt svara på de här mailen som om det vore på riktigt. Så jag fick vara som lite stöd & hjälplärare samtidigt som jag ingick i en grupp så det var ju trevligt. De lustiga var att en av de uppgifter vi skulle lösa var ett mail som jag svarade på under tiden jag jobbade där så att.. men man ska ju vara nyskapande så självklart blev de inte samma svar.
    (Alla mail var förstås redan avkryssade och lagt i "besvarade-mail-pärmen", utan vi skickade de bara på en annan mail.)
 



 
Torsdag - Idag har vi haft lektion nere på Sameland som ägs av Hotell Laponia. Vi var inne i den stora kåtan ocb utomhus då vi lagade mat. Vi lagade renskavsgryta med hemmagjort potatismos och mer lite sallad till. I övrigt så hade vi en gruppövning då vi skulle planera inför ett event, förstås påhittat. Så vi gjorde en ""Lappländische erlebnistag" dvs en lappländsk upplevelsedag för 15 personer.
    Sen så fick de uppleva lite skoterkörning, hundspannsåkning, pimpelfiske, turistbyråinformation, 3-rättersmiddag på Hotell Laponia, lunch på restaurang Afrodite & ett besök på Anna-lisas souvenirbutik. Så att.. :) Blev ju ändå realistiskt och vi lyckades pressa ner priserna rätt så mycket så de blev också rätt förmånligt trots att det bara var en dag. Nu är ju oftast en paketresa minst en helg, så just det var väl lite tokigt kanske..
 
 
 
Vad mer kan vara av intresse? Att jag har fått grymt mycket sommarkänslor & att sommaren ser ut att kunna bli stressig, full av arbete, nöjen & annat intressant. Men man får göra de bästa av situationen och försöka att prioritera.
 
 




Bylos Stekhus i Malå fick rycka in och symbolisera matlagningen på något sätt. De har säkert renskavsgryta någon dag som dagens rätt om vi har tur.


Inte längre sysslolös

Någon fastanställning, dvs något toppjobb som försäljningschef på Volvos londonkontor med 65000 efter skatt har jag väl inte direkt fått. Snarare är de så att jag har börjat en utbildning. Det är en utbildning för om man ska jobba  med serviceyrken.

Kommer gå skola mån - fre 9-15. Vi är 12 stycken i klassen i olika åldrar. Kommer först att läsa 8 veckors grundmodul så är klar med det 4/6.

V 1 : Intro
kompetenskartläggning
CV
MBTI
Kommunikation

V 2 : Turism
föreläsningar av bl.a Arvidsjaur Turistbyråpersonal (erika & peter)
Båtsuoj Skogssamecenter (Ls)
Kristina Stenbro
m.fl

V 3: Försäljning, att sälja och hur man blir en bra försäljare

v4: Service
kundbemötande
marknadsföring inkl lite ekonomi

V5: Kommunikation
NBC

V6: callcenter

V 7 & 8 Lokalvård


Det är lite kort de ämnen vi kommer bearbeta veckovis. Jag tror att det kommer kännas intressant och förhoppningsvis givande. Vi kommer att få ett SRY-bevis också efter det här och tror de va något annat certifikat också. Den här utbildningen innehåller också praktik och allt som allt så är vi klar typ till jul. Är ett sommaruppehåll och fortsätter igen i augusti. Då ska vi fördjupa oss lite mer i de saker som jag räknat upp här.



Det är väl som det som händer i mitt liv just nu. Helgen var också kul förresten. Pimpeltävling i Järvträsk, stod i cafét och vid invägningen av fisk så man hade ju som koll på vad som händer och sker och precis vartenda fiskande person som fick fisk. Så att det är ju då jag trivs, då man får ha lite koll på läget  :-DD
Sen på kvällen blev det 20årsfirande på Borrgatan. Det var riktigt trevligt och man träffade många roliga människor. Kvällen varade ett bra tag dessutom så det kändes nice!


Har varit på Konsum med Johan & Sofie nu nyss. Köpte nå potatis och tomatpuré med vitlökssmak så ska göra nå av grisfärsen jag fyndade.. 500 gram för 15,86 kr. Så det är riktigt bra. Det var kort datum så därför det var halva priset. Hittade det på Ica förra veckan.
Sen ikväll blir de förmodligen promenad! :D


Je val ha ne



Camp Gielas, Skoter-cross-VM, påsk

Då ska jag ta och börja med att förklara rubrikernas olika ämnen. Jag har nämligen börjat med en provtjänstgöring / provanställning som receptionist på Camp Gielas men som extrapersonal. Den är snart klar och då börjar jag väl mer på riktigt, men dock som extrapersonal som ska rycka in då det behövs.

Förra veckan jobbade jag fyra dagar, prövade på lite olika arbetsuppgifter. Fixa med frukost, boka, avboka, checka in/checka ut, stå i cafét och förstås de vanliga.. svara i telefonen, svara på mail & på frågor framme vid disken.

Det är väl i stort sett nästan alla de uppgifter som finns. Sen tillkommer ju småsaker som att packa upp varor, ställa fram saker, koka kaffe/tevatten, lägga ut nycklar åt kunderna, räkna kassan m.m.

Jag kan väl börja med att påpeka att jag trivs alldeles ypperligt och jag hoppas att mitt intryck hos de övriga är formidabelt och fullt acceptabelt och att jag gör ett bra jobb, är serviceinriktad, kompetens och allt vad de nu innebär att vara en omtyckt receptionist på en 3-stjärnig camping.
Jag hoppas att jag kommer att få jobba en del, iallafall tillräckligt för att kunna leva samt betala hyra.





Skoter-cross VM Malå, alltid lika spännande. Jag har varit där alla tre åren. Förra året var vi dock aldrig in och såg tävlingarna pga högskoleprov och annat som kom i vägen men man får ju ändå alltid höra vem som vinner samt se foton & videos så att jag kände ingen större sorg för det.

Att Hibbert Tucker tog hem spelet var väl inte så förvånadsvärt.. han sägs ju ändå vara den bästa, legenden av alla skotercrossförare i hela världen.
Att också över 8000 besökare såg skotercrossvm är däremot lite mer otroligt. Just med tanke på att det är i en liten ort med ca hälften i hela kommunen. Men då är det ju förstås världsmästerskapen.

Undrar hur många som såg det? Alltså om man räknar hela världen. För förmodligen så sänds det då om inte annat i de länder som har tävlande. Dvs Norge, Sverige, USA, Finland, Island & Ryssland. Så att det är ju rätt härligt med lite olika nationer som möts, tävlar och kämpar.

Vm-kvällarna är ju förstås alltid något lite extra, inte som vanliga fester i Malå så det är riktigt kul! :-D Fredagen var väl lite mer av de unika slaget men lördagen var riktigt härlig. Man träffade riktigt mycket härligt folk, hann förbi på Byblos och äta, gick en sväng på området, tittade runt i Malå, upptäckte allt möjligt skoj som gick att titta på och träffade folk från alla möjliga ställen så det var riktigt härligt!








Nu är det påsk och påsk innebär fjällen för många, för många innebär det skoterkörning eller skidåkning på hemmaplan och för många innebär det en helg med mycket god mat, dryck, snask och snacks. Så allt kan ju skilja sig från person till person. För många blir det ju också en extra religiös helg.

För min del så vet jag inte riktigt hur planerna ser ut. Men idag är jag hundvakt hemma i Järvträsk. Kom hit igår.. ikväll blir det eventueeeellt Påskrock i Glommersträsk sporthall men ingenting är spikat ännu. Annars så får vi se vad det blir.. förmodligen en hel del skoterkörning om vädret tillåter.


Vad händer mer under dessa dagar i och kring Arvidsjaur samhälle och dess kommun?


1/4 - Påskrock Glommersträsk sporthall- 19-01, 100 kr inträde. www.moneymusic.se
pubkväll Capsicum 21-02?

2/4 - Nyträsk pimpeltävling?
Laukernappet 12-14
pubkväll capsicum

3/4 - Idol-camilla gästar och underhåller på Hotell Laponia 
- Abonnerat på Capsicum, dvs ingen pubkväll.

4/4 - Trivseldag Renviken

7-8/4 Bågskytte med Arvidsjaurs bågskytteklubb

8-10/4 - Marknad i Arvidsjaur
- PRO i Arjeplog håller pimpeltävling i Mellanström (8/4)

9/4 -  Marknad Arvidsjaur
-  ALice i underlandet bio medborgarhuset 19.00
- pubkväll Capsicum

10/4 - Abonnerat Capsicum
- pimpeltävling Järvträsk - Järvträsknappet
- Nattklubb Hotell Laponia
- Högskoleprovet medborgarhuset Arvidsjaur (bl.a)
- Trubadurafton Hotell Källan, Åmliden
- Abonnerat Capsicum, dvs ingen pubkväll.







RSS 2.0