GOD JUL!

Idag är det självaste Julafton, 24 december 2011. Tänk, det här är den 21;a julafton jag upplever, varav 20;e i Sverige visserligen.
Så jag prövar väl även säga God Jul på dom språk jag kan hälsningen på.
Merry Christmas - Frohe Weihnachten - Joyeux Noël - Feliz Navidad - Vrolijk Keerstfest

Julafton för min del firas hemma med familjen, mormor, Gunnar och hans dotter och min morbror.
Om en stund är det dags för julbordet. Det är lite smått och gott som dukas fram i år. Köttbullar, prinskorv, potatis, revbensspjäll, gravad lax, julskinka, tjälknöl och mycket mer. Jag vet inte om jag kan namnet på allt heller riktigt.
Sen har jag nog inte sett allt som kommer fram på bordet heller.

Sen kl 15.00 är det väl dags för Kalle anka. En årlig tradition i Sverige sedan 1960. Det var första året som "Kalle anka och hans vänner önskar God Jul" sänder i svensk tv. Ursprungligen är det från Amerika där det visades två år före, nämligen 1958.





Efter Kalle anka är det dags att gå jultomte. I Järvträsk har vi haft "byatomte" i över 80 år.  (Första gången var på 1920-talet om jag inte minns fel) Jultomten har färdats i häst och vagn, skoter, bil och med alla möjliga fordon under åren, men han har alltid dykt upp i varje hem.
I dagens läge är vi 4 stycken jultomtar som går åt varsitt håll och kommer till folk och delar ut julklappar. En riktigt härlig, mysig och trevlig tradition som jag hoppas vi kommer bevara lääänge till.
Själv har jag varit tomte 7 gånger tror jag, är lite osäker. Kan vara mer och kan vara mindre.




Hittills under dagen har jag varit till byastugan och delat ut julkort till folket i byn, tagit en promenad och lyssnat på julsånger. Är väl lite annat också, men huvudsakligen är det min sysselsättning.
Om en liten stund kommer årets gäster så jag ska gå ner och förbereda lite saker.




Julhandling

Tänk hur orterna man julhandlar kan förändras. En gång i tiden var det alltid julhandel i Skellefteå, sen har det hunnit bli Piteå, Arvidsjaur, Norsjö, Sorsele, Malå och nu detta år blev det Luleå!
Jag visste det väl innan men de måste ju lätt vara bästa shoppingstaden i Norrbotten. Kanske inte så konstigt med tanke på att det är störst, mest folk iallafall.. Även om Kiruna kommun dominerar med sina (ca) 20 000 kvadratkilometer.
Nä, nästa år kanske man julhandlar där bland fjäll och kirunapizza.
Nej nog är Luleå en fantastisk stad. Det expanderas hela tiden och staden bara växer med företag. 
Sen är ju Luleå trots allt Nordkalottens fjärde största tätort, hamnen i Luleå är Sveriges sjunde största för gods och i Luleå bildades Sveriges första och nordligaste tekniska universitet. Sen finns ju förstås SSAB i Luleå som är nordens största tillverkare av handelsstål. Ca 5,7 miljoner ton malmbaserat råstål produceras årligen. (Dock inte endast i Luleå, men av SSAB.
Så, nog med kuriosa.
Har iallafall fyndat fullt av julklappar så hoppas man gör något barn glad.
Jag var även förbi ett ställe där det var en affisch med ord som införts i svenskan 1995-2010. Scheiße vilka ord som vi har. Nu är det nog säkert många som kom i slutet av 90-talet som inte används numera för hälften av orden hade jag inte hört talats om. Eller nästan, kanske 1/3.

Men det är lite kul iallafall vad som faktiskt blivit ord i SAO (Svenska akademins ordlista). 
App, powerwalka, skejta m.m. Det fanns riktigt många ord. Men klart, vi läser det ju i tidningar, hör det i tv, säger det mellan varandra så klart det måste väl få finnas i svenskan? Eller måste det de?

 


RSS 2.0