Corona och Tyskland

Pandemin är i full gång och varje dag så tas nya åtgärder i de olika förbundsländerna. För förbundslandet Nordrhein Westfalen gäller följande: 
 

Ministerpresidenten har varnat för att det kan komma en begränsning mot huruvida man får vistas utomhus om medborgarna inte håller sig till det som krävs, det vill säga att hålla avstånd. Om det inte går genom sunt förnuft, så kommer vi att ta sådana beslut, sa politikern igår på tv.

 

I hela Nordrhein-Westfalen är närapå alla fritids-,sport- och utbildningsplatser stängda. Sedan i måndags så har alla barer, klubbar, diskotek, spelhallar, teatrar, biografer och muséer stängt. 

 

Badhus och ställen där man får basta får inte heller ha öppet. Utöver det är sammankomster i sportföreningar och övriga fritidsevenemang samt evenemang via musikskolor och folkhögskolor såväl som offentliga men även privata inte längre tillåtna. 

 

Bibliotek, restauranger och hotell har stränga regler att följa för att förhindra att coronaviruset ska sprida sig. För att vardagen inte ska stanna upp helt så är fortfarande banker, livsmedelsbutiker och apotek öppna som vanligt. 

 

För restauranger och hotell samt bibliotek gäller ett ett minsta avstånd mellan bord på två meter. Utöver det måste det även hängas upp vilka hygienregler som gäller. Besökare måste även lämna sina kontaktuppgifter. 

 

Staden Köln (ligger ca 20-30 minuter från Düsseldorf) har gått ut med att man inte längre tillåter människoförsamlingar med mer än två personer. "Oavsett hur vackert vädret är, det är inte rätt tid att träffa vänner. Den som inte begriper det riskerar allas frihet" sa stadsdirektören idag. "Människoförsamlingar med mer än två personer kommer upplösas, så länge det inte tillhör den närmsta familjekretsen". 

 

Utöver det meddelade han att man på söndag kommer besluta ytterligare åtgärder för att begränsa pandemin. Bland annat kommer man arbeta på listan med yrken som fortfarande får jobba normalt. Man kommer även prata om byggvaruhus och restauranger. 

 

Precis som det säkert är i större delen av Sverige så kan man här blicka väldigt många tomma hyllor i väldigt många livsmedelsbutiker. Det är särskilda produkter eller produkttyper som knappt går att få tag på längre. Förutsom att desinfektionsmedel är slut i princip överallt och dyrbar vara så sinar butikerna på mycket färdigmat, konserver och pasta.

 

Tysklands förbundskansler höll ett väldigt fint tal tidigare i veckan där hon bland annat konstaterade att  Tyskland inte har genomgått en så stor utmaning som denna sedan andra världskriget. Utöver det bland annat den här meningen "Sådana här åtgärder har aldrig vidtagits i vårt land förut. Det är långtgående men för ögonblicket nödvändiga". Det är verkligen en slående mening och jag kan inte mer än att hålla med. När man ser och läser om vad som sker i andra länder i världen så är det verkligen en fråga om tid och det är bra och viktigt att åtgärder vidtas. 

 

 

 

 

 

Seit Dienstag sind auch der Betrieb von Fitnessstudios,


RSS 2.0