Julhandling

Tänk hur orterna man julhandlar kan förändras. En gång i tiden var det alltid julhandel i Skellefteå, sen har det hunnit bli Piteå, Arvidsjaur, Norsjö, Sorsele, Malå och nu detta år blev det Luleå!
Jag visste det väl innan men de måste ju lätt vara bästa shoppingstaden i Norrbotten. Kanske inte så konstigt med tanke på att det är störst, mest folk iallafall.. Även om Kiruna kommun dominerar med sina (ca) 20 000 kvadratkilometer.
Nä, nästa år kanske man julhandlar där bland fjäll och kirunapizza.
Nej nog är Luleå en fantastisk stad. Det expanderas hela tiden och staden bara växer med företag. 
Sen är ju Luleå trots allt Nordkalottens fjärde största tätort, hamnen i Luleå är Sveriges sjunde största för gods och i Luleå bildades Sveriges första och nordligaste tekniska universitet. Sen finns ju förstås SSAB i Luleå som är nordens största tillverkare av handelsstål. Ca 5,7 miljoner ton malmbaserat råstål produceras årligen. (Dock inte endast i Luleå, men av SSAB.
Så, nog med kuriosa.
Har iallafall fyndat fullt av julklappar så hoppas man gör något barn glad.
Jag var även förbi ett ställe där det var en affisch med ord som införts i svenskan 1995-2010. Scheiße vilka ord som vi har. Nu är det nog säkert många som kom i slutet av 90-talet som inte används numera för hälften av orden hade jag inte hört talats om. Eller nästan, kanske 1/3.

Men det är lite kul iallafall vad som faktiskt blivit ord i SAO (Svenska akademins ordlista). 
App, powerwalka, skejta m.m. Det fanns riktigt många ord. Men klart, vi läser det ju i tidningar, hör det i tv, säger det mellan varandra så klart det måste väl få finnas i svenskan? Eller måste det de?

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0