9 dagar i Düsseldorf

Då har man varit här i nio dagar. Det känns verkligen att tiden går en aning för fort. Jag hade gärna önskat att den gått lite saktare, men det gäller väl att ta vara på tiden på ett bra sätt.

Lokaltrafiken går ju dygnet runt här så man tar sig ju överallt i stan när som helst så det känns riktigt bra. Sen så är det ju otroligt mycket människor dygnet runt tycker jag. Det är aldrig direkt lugnt på spårvagnarna eller tunnelbanan.

I veckan har även skolan satt igång och det var riktigt trevligt. I måndags hade vi en introduktionsdag då vi fick en massa information om utbildningen, om andra utbildningar m.m. Sen gick vi en stadsrundvandring då vi bl.a såg platser som Medienhafen, Altstadt och tvtornet (Fernsehturm). Utsikten var enorm och oslagbar. Man såg huur långt som helst och det var jättevackert. Gick efter Königsallé som är världens dyraste shoppinggata. Dyra märken som gucci, prada och massa likvärdiga märken flockades bland folket. Bilar som dyyyra mercedes, porsche, lambourgini (stavningen...?), ferrari m.m kördes runt fram och tillbaka. Inte som Arvidsjaurraggen med en mercedes från -72 och en Volvo 740 glt från -89......




Senare på kvällen bestämdes det att hela klassen skulle träffas och umgås, spela sällskapsspel och sedan dra ut på stan. Så blev det också och det var riktigt trevligt. Det kändes som man fick bra kontakt med alla redan från början och det är ju en stor fördel. Umgicks även sådär på onsdagen också. Spelade spel, pratade och hade allmänt trevligt.







Fortsatt under veckan har vi då börjat med utbildningen och undervisningen.´
Dag 1 handlade om att lära sig: Presentera sig, hälsa på folk, fråga efter namn, samt W-ord.. dvs var, vem, vilka, varsifrån, varför m.fl.

Dag 2: Lära sig att fråga om var man kommer ifrån, alfabetet, bokstavera sitt nmn, konjunktion i singular och några prepositioner.

Dag 3: Fråga om var man är, Du och Ni, familjemedlemmar, min och din (possesiva pronomen).

Dag 4: Vi lärde oss räkna, säga bostadsort och adress, pratade om andra tyskspråkiga länder, tysk geografi och lite landskunskap.

Det har med andra ord varit en bra vecka :-)


Igår var vi några som lagade middag. Det blev rotsaksgratäng och fläskkotletter typ. Sen var vi ut ett gäng i Altstadt. Träffade tre svenska tjejer som går "Tyska i praktiken". Det är en annan utbildning som finns. Då går man först 8 intensiva veckor och lär sig tyska, sen mån- tors är man ute i någon verksamhet och praktiserar och varje fredag har man tyska. Den är ungef 6 månader lång. För att söka till den krävs det att man har läst minst steg 3.
Jättetrevliga tjejer var det :) Norrköpingbor och en göteborgare så att lite distans är det ju förstås.





Idag har näästan hela klassen varit till Köln. Det har varit en riktigt bra dag och man har fått se mycket vackra ting. Köln har många vackra kyrkor och en gigantisk katedral som var magnifico. Jag kommer väl lägga upp bilder på Facebook också hade jag tänkt. Det är nog lättare det och beskriva där. Vi var bland annat på en supertysk restaurang och åt. En av oss i klassen prövade Himmel und Ääd. Det är typ blodkorv med potatismos, smakade en bit och det var hur gott som helst! Jag åt Kalvschnitzel med Pommes och sallad, verkligen jättegott! Sen två andra tog Kalkonfilét och Pommes med sallad. Vi prövade även Kölsch som dom är kända för. "Deras" öl. Här dricker man Altbier och där Kölsch, endast där och tvärtom. Ingen av oss tyckte det var någon höjdare direkt. Som en blandning av ljus lager och weißbier (veteöl) så det var ingen succé.








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0