1 Maj 2021

Så har vi kommit till den 1 maj 2021. Om någon hade sagt för ett år sen och en månad sedan att vi skulle befinna oss mitt i en pandemi så hade jag troligtvis sett det som ett dåligt skämt. Tyvärr är det den verkligheten vi lever i just nu och det gäller att finna en väg att hantera den. Nedan följer en liten sammanfattning av hur det ser ut i Tyskland just nu. 
 
 

För stads- och landsbygdsdistrikt som har överskridit en 7-dagarsincidens på 100 under tre på varandra följande dagar har utegångsförbud varit i kraft mellan 22.00 och 05.00 sedan den 24 april. Människor får vistas utomhus ensamma fram till midnatt. Sju-dagarsincidensen anger hur många nya coronavirusinfektioner det fanns per 100 000 invånare under en vecka.

 

Förutom nödbromsen gäller fortfarande Corona-förordningarna i de federala staterna, som kan vara ännu strängare på vissa punkter. I Bayern är det till exempel inte tillåtet att promenera i friska luften efter kl. 22.00.

 

Förordningen innehåller ett antal undantag. Det är till exempel tillåtet att stanna under natten om "giltiga skäl" anges.

Vad är ett giltigt skäl?
Enligt lagen om smittskydd är giltiga skäl bland annat:

Medicinska nödsituationer eller behandling som inte kan skjutas upp.

Yrkesmässig orsak 

Stöd till minderåriga eller personer i behov av vård som inte kan skjutas upp.

Skötsel av djur

 

Corona-nödbromsen försvårar också resandet i stora delar av Tyskland. Förordningen påverkar inte bara vistelsen på en plats utan även resor från A till B, förutsatt att minst en av dessa platser har en 7-dagars incidens på 100 eller högre. Konkret innebär detta att alla som vill resa mellan 22.00 och 05.00 på en turistresa bör boka om eller ändra tid. En affärsresa med flyg är däremot möjlig på grund av de undantag som föreskrivs.

Enligt det federala inrikesministeriet måste inspektörerna vid polisen eller ordningsvakterna i varje enskilt fall efter eget gottfinnande och med sunt förnuft avgöra om någon kan ge ett trovärdigt skäl.

 

Får jag resa på natten genom ett område med utegångsförbud?
Om du påbörjar en resa från ett län eller en stad med en incidens under 100 till ett landsbygds- eller stadsområde där incidensen också är under 100, kan du i princip också köra genom hotspot-områden (incidensvärde 100 och högre).

 

Även med denna reglering är det dock möjligt att Corona-förordningarna i delstaten kan vara strängare.

Mitt tåg/buss/flyg kommer inte att anlända till min destination förrän efter utegångsförbudet. Vad måste jag tänka på?
Som en allmän regel bör resan planeras så att den inte infaller under den period då det råder utegångsförbud över natten. I slutändan handlar det alltid om att stanna utanför hemmet, så ett straff är teoretiskt möjligt.

 

 

Om du befinner dig i en situation där du utan egen förskyllan bryter mot utegångsförbudet under natten, till exempel på grund av en tågförsening, finns det inga undantag för sådana fall i bestämmelserna. Det är dock upp till de tjänstemän som utför kontrollerna att besluta om sanktioner ska utdömas.

 

Vad händer om jag fortfarande är ute på grund av trafikstockning under utegångsförbudet?
Det finns ett brott här eftersom det inte finns någon "god anledning". Det är dock också tänkbart att en motsvarande påföljd kan undvikas om du på ett trovärdigt sätt kan visa att du åkte i tid. De lokala myndigheterna/tjänstemännen kan själva bestämma om goodwilllösningar.

 

Får jag alltid köra/gå hem trots ett utegångsförbud?
Nej. Enligt smittskyddslagen är det redan en överträdelse om du kontrolleras utanför ditt hem under utegångsförbudet. Du får inte stanna hos bekanta eller familj tills utegångsförbudet börjar och lämna dem först efter det, om det inte finns en särskild anledning.

 

Får jag fortsätta att besöka vänner eller släktingar?
I Coronas nödutgångsförbud föreskrivs följande: Om 7-dagarsincidensen är över 100 under minst tre dagar i följd i en stad eller ett län är privata möten i ett hushåll tillåtna med endast en annan person. Barn under 14 år räknas inte. Det hela gäller även när man är offentlig.

 

 

Vid besök kan man också behöva ta hänsyn till ett nattligt utegångsförbud: I detta fall är det inte tillåtet att köra eller gå hem på natten.

 

Får jag åka på dagsturer trots "nödbromsen"?
Dagsturer är inte förbjudna. Eventuella utfartsbegränsningar måste dock iakttas. Regionalt kan det till och med finnas inreseförbud.

 

Dagsturister måste inte bara känna till bestämmelserna i sin egen delstat, utan också informera sig om bestämmelserna på resmålet. Det är alltid bestämmelserna i den federala delstaten eller i den stad eller det distrikt där du för närvarande vistas som gäller.

 

Det finns inget reseförbud. I allmänhet är det dock inte lämpligt att göra dagsutflykter längre bort för tillfället.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0