Corona i Tyskland

Vi har nu kommit till den 20 november 2021. Tyvärr så måste jag meddela att det går starkt utför vad gäller Corona i Tyskland. I fredags beslutades nya restriktioner som till exempel att man endast får använda kollektivtrafik om man är testad, tillfrisknad från Corona eller vaccinerad. Samma regel gäller även på arbetsplatsen. Om man t.ex är tillfrisknad eller vaccinerad är det ingen fara. Om man däremot inte är vaccinerad så måste man visa ett negativt test för arbetsgivaren varje dag. På tåg, bussar och tunnelbana innebär det numera att de inte längre bara frågar efter biljett utan även efter vaccineringsintyg. 
 
Siffrorna ser även väldigt dystra ut. 7-dagars-incidemsn för Tysklands ligger just nu på 362,2. För en vecka sen låg den på 277. För två veckor sen låg den på 200. För trettonde dagen i rad så stiger den dagligen. Idag anmäldes även ca 63 000 nya infektioner. Tyskland har totalt haft 5.312.215 Corona-infektioner och totalt 98.987 dödsfall. 
 
 

Sjukhusvård: Vad säger den nya måttstocken för Corona-reglerna?
Med tanke på de dramatiskt stigande smittosiffrorna enades de tyska delstaternas ministerpresidenter och Tysklands förbundskansler Angela Merkel om nya Corona-regler vid sitt digitala möte i torsdags. Den federala regeringen och delstatsregeringen kom överens om att sjukhusvistelsefrekvensen skulle vara en måttstock för åtgärdernas allvarlighetsgrad:

 

Sjukhusfrekvens över 3: Om värdet i en delstat är högre än 3 måste 2G-regeln tillämpas i hela landet inom fritidssektorn. Detta innebär att endast vaccinerade och botade personer får gå på bio, konserter eller restauranger.

 


Sjukhusvård över 6: De federala delstaterna med ett värde över 6 bör använda sig av 2G-plus-regeln. Enligt detta måste även vaccinerade och konvalescenta personer visa ett negativt Corona-test. "Detta kommer främst att ske på platser där smittorisken är särskilt hög på grund av antalet människor och den svårare efterlevnaden av hygienåtgärder, särskilt på diskotek, klubbar och barer", står det i resolutionsdokumentet från mötet mellan förbundsstaten.


Sjukhusfrekvens över 9: Vid "särskilt hög infektionsfrekvens med särskilt stor belastning för det offentliga hälso- och sjukvårdssystemet", men senast när värdet överstiger 9, kan delstaterna tillämpa de "mer långtgående möjligheterna i lagen om smittskydd". De statliga parlamenten kan då besluta om till exempel kontaktbegränsningar.

 

Nordrhein Westfalen har just nu en frekvens på 4,03 så för vår del innebär det t.ex att endast tillfrisknade och vaccinerade får gå på restaurang, bio och andra fritidsaktiviteter. Epidemologerna menar att vi just nu befinner oss i en fjärde våg men att även en femte våg kommer att följa senare i vinter. För att sätta det i relation så ligger 7-dagars-incidensen i Sverige just nu på 61,7. Sverige har haft sammanlagt 15.110 dödsfall och 1.188.735 Corona-infektioner totalt. Det vi kan utläsa av detta är att Sverige har haft betydligt fler sjuka i förhållande till folkmängden och även betydligt mer dödsfall. Trots detta så ligger incidensen betydligt bättre i nuläget. 

 

Utöver dessa nya regler så har regeringen även beslutat att införa Homeoffice-plikt igen. Det innebär att alla arbeten som kan utföras hemifrån måste utföras hemifrån. Vi hade samma lag tidigare i våras under en tid som sedan avskaffades när statistiken såg bättre ut igen. Nu är det i högsta grad betydligt värre och meningsfullt med en sådan lag för att minska kontakten med andra människor. 

 

Stay safe / Bleibt gesund. 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0